Raspust ipak u školi, svako ima svoj zadatak u Jarmenovcima

Meštani Jarmenovaca kod Topole raspust koriste za uređivanje četvororazredne škole. To je istureno odeljenje osnovne škole u Donjoj Šatornji koje pohađaju deca iz četiri sela. Posle raspusta, sačekaće ih renovirane i lepše učionice.

Kao što je 1909. škola sagrađena prilozima meštana, danas se na isti način renovira. Složni Jarmenovčani, pomažu koliko ko može. Tate su zadužene za majstorske radove, mame za čišćenje i glancanje.

"Ja sam ostala u ovom selu, odavde sam i želim da i moji unučići idu u ovu školu, da se ovo sredi", kaže Snežana Mladenović.

Miroslav Pantić ističe da sva deca zaslužuju da imaju toplu učionicu i komfor. "Radovi su još u toku, nije sve završeno, ali dobro je", dodaje Pantić.

Meštani, i sami nekada đaci škole u Jarmenovcima, prikupili su oko 600.000 dinara za novu stolariju. Kupljen je i nov školski inventar, zamenjene sijalice. Pomogla je i Opština.

"Tako da smo ranije sređivali toalete i ostale stvari u toj školici, sada zajedno otprilike dinar na dinar sa roditeljima radimo zamenu stolarije", objašnjava Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola.

Valentina Rajković, učenica iz Jarmenovaca, kaže da je u učionicama bilo  hladno i da je ponekad vetar duvao toliko snažno da je otvarao prozore.

"Cvi smo srećni zato što su se uradili prozori i biće nam toplije", naglašava učenica Milica Pantić.

I Nikolina Milivojević navodi da im je sada mnogo lepše i svetlije u učionicama.

U školskim klupama sada je 13 učenika, a ne tako davno radilo se u dve smene. Svi su odlični đaci, uče, igraju se, druže i pomažu jedni drugima. Da budu složni i solidarni, naučili su od starijih.

"Nadamo se da će ovim gestom to uticati na naše roditelje da ostanu ovde. Eto čujemo da će šest prvaka upisati prvi razred u odnosu na ovu godinu gde smo imali samo jednog đaka prvaka", poručuje Marija Obradović, direktorka OŠ "Živko Tošić" u Donjoj Šatornji.

U Jarmenovcima je sada oko hiljadu stanovnika. Mnogobrojne su prodice sa troje i četvoro dece. Želja meštana je da u klupama, kao i kada je zgrada sagrađena pre 111 godina, bude što više mališana. Da i škola i selo što duže žive.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво