Vežba vatrogasaca-spasilaca i Gorske službe spasavanja u Nišu

Zamenik ministra za civilnu odbranu i vanredne situacije Rusije Aleksandar Čuprijan posetio je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocanom-Harčenkom Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu i tom prilikom su ukazali na važnost centra u suzbijanju posledica humanitarnih katastrofa.

U tom centru održana je vežba vatrogasaca-spasilaca i Gorske službe spasavanja, u prisustvu državnog sekretara MUP-a Srbije Milisava Miličkovića koji je sa ruskom delegacijom posetio Centar.

Bocan-Harčenko je istakao da je saradnja Srbije i Rusije u humanitarnim pitanjima izuzetna i od velike važnosti.

"Delatnost Srpsko-ruskog humanitarnog centra se nalazi pod stalnom kontrolom i u okviru vizije vlade i predsednika Ruske Federacije", rekao je Bocan-Harčenko.

Naveo je da je Centar osposobljen, opremljen i spreman na neophodne odgovore na izazove humanitarne situacije.

"Verujem da ćemo kroz razvoj obezbediti još brže reagovanje u humanitarnoj situaciji na potrebe u ovoj oblasti", rekao je Harčenko i izrazio zabrinutost da Centar "teže posluje zbog pritisaka spolja".

Osam godina rada centra

Čuprijan je rekao da je ovo osma godina kako Centar funkcioniše, i da je upravo osnovan u cilju da predstavlja garanciju humanitarne bezbednosti i pružanja pomoći čitavom balkanskom regionu.

"Kroz vreme je i potvrđen značaj ovog centra", istakao je Čuprijan.

Kako kaže, čovečanstvo ne može da pobedi do kraja sve požare, tehnogene havarije i predstojeće vanredne situacije, ali razumni ljudi moraju uvek da vode računa kako da minimalizuju moguće rizike.

Državni sekretar u MUP-a Srbije Milisav Miličković naveo je da kontinuirani razvoj i unapređenje saradnje Rusije i Srbije i nadležnih organa dve države doprinosi prepoznatljivosti Centra kao profesionalne organizacije koja je sposobna da sopstvenim kapacitetima bude ravnopravni učesnik u profesionalnom usavršavanju vatorgasaca-spasilaca, ali i podrška u reagovanju u vanrednim situacijama.

"U proteklom periodu svedoci smo potrebe da zajedničkim snagama reagujemo i adekvatno odgovorimo izazovima u vanrednim situacijama", rekao je Miličković i podsetio na pomoć ruskog Ministarstva za vanredne situacije u gašenju šumskih požara u novembru 2019. na Staroj planini, u čemu je učestvovao vazduhoplov "iljušin 76" iz Rusije.

Naveo je i da je spremnost srpskih i ruskih vatorgasaca-spasilaca da zajednički vežbaju i podignu nivo međusobne interakcije u prethodnoj godini prikazana tokom vežbe "Srbija 2019".

"Zajednički možemo razmotriti trenutne kapacitete Centra i utvrditi dalje aktivnosti kako bi napravili sledeći iskorak i još jednom potvrdili profesionalnost Srpsko-ruskog humanitarnog centra", poručio je Miličković.

Rad na unapređenju kapaciteta 

U narednom periodu, kaže, nastojaće se da se promovišu kapaciteti koje poseduje Centar, kao moderan nastavno-trenažni centar koji će biti pristupačniji većem broju stručnjaka koji se bave vanrednim situacijama.

"Buduće aktivnosti će biti usmerene na uređenju zgrada u kojima je sedište, uz poboljšanje postojećih kapaciteta, pa sve do formiranja smeštajnih kapaciteta i regulisanje poligona za obuku takozvane betonjerke", rekao je Miličković.

Naveo je i da sistemski rad na unapređenju kapaciteta mora pratiti i unapređenje kapaciteta stručnog kadra koji će, kaže, doprineti organizaciji obuka.

Zamenik generalnog sekretara Međunarodne organizacije civilne odbrane Andrej Kudinov kaže da je ta organizacija izuzetno zainteresovana za Centar u Nišu i da će dobiti podršku strateških partnera, kao što su Rusija i Međunarodna organizacija civilne zaštite.

Direktor Republicke uprave civilne zastite Republike Srpske Milan Novitović je pozvao predstavnike Međunarodne organizacije civilne zaštite da omoguće da Uprava u što kraćem roku postanu pridruženi član.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво