Zaštitnik građana: Proverićemo aktivnosti svih institucija u Alibunaru

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da će biti ispitane aktivnosti svih nadležnih institucija u slučaju napuštene dece kod Alibunara. Navodi da po važećem zakonu Centar za socijalni rad nema proaktivnu ulogu da izađe na teren i utvrdi situaciju ako slučaj niko nije prijavio.

Od srede, kada je na RTS-u emitovana priča o šestoro dece koja žive potpuno sama u Novom Kozjaku kod Alibunara, javilo se mnogo građana, institucija i firmi koje žele da pomognu.

Ministarstvo za rad poslalo je republičku i pokrajinsku inspekciju na teren, a zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole rada Centra za socijalni rad Alibunar.

"Naši službenici koji se bave problematikom dečjih prava radiće u Alibunaru proveru aktivnosti, ne samo Centra za socijalni rad već i škole i zdravstvenih ustanova, a videćemo i kakvo je njihovo trenutno stanje, kako su deca smeštena i u kojim uslovima", ističe zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Kaže da će biti ispitan i način na koji su deca odvedena u Dečje selo.

"Vrlo je značajno što nisu razdvojena jer u takvim situacijama oni ne vole da se razdvajaju i to može veoma loše uticati na njihovo stanje", navodi zaštitnik građana.

Kaže da se kontrola rada institucija obavlja po proceduri koja podrazumeva da se utvrdi šta su institucije zakonski bile u obavezi da urade i da li su to sprovele na način koji je predviđen zakonom i propisima.

"Suština je u tome da li su oni učinili sve što su mogli i ono što ih zakon obavezuje, kao i pravila službe", naglašava Pašalić.

Objašnjava da je zaštitnik građana u mogućnosti da preporukom upozori da se slične stvari više ne dogode, a ako su napravljene teže povrede zakona i samog postupka, preduzimaju se mere prema onima koji su propuste učinili, od disciplinskih do javnog zahteva za razrešenje onoga ko je pogrešio i ko je odgovoran za takvu situaciju.

"Prve rezultate očekujemo danas već oko četiri sata", ističe zaštitnik građana.

Izostanak proaktivnosti

Zoran Pašalić kaže da ima pritužbi na rad centara za socijalni rad, najčešće na njihovo nepostupanje.

"Mi možemo uvek da kontrolišemo da li su centri postupali u skladu sa zakonom i propisima, ali što se tiče njihovih mišljenja i nalaza, to je oblast koju mi ne možemo da kontrolišemo, ali postoji ministarstvo nadležno za ovu oblast kao viša instanca koja to radi", objašnjava Pašalić.

Ističe da, prema važećem zakonu, Centar za socijalni rad nema proaktivnu ulogu da izađe na teren i utvrdi situaciju, ako slučaj niko nije prijavio.

"Pokrajinski ombudsman i ja smo razgovarali da zajedno krenemo u akciju predloga za izmenu zakona da bismo proaktivnost stavili kao zakonsku obavezu", kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво