Sedam godina od smrti Miće Orlovića

Mića Orlović, legendarni voditelj i novinar Televizije Beograd, preminuo je na današnji dan pre sedam godina.

Miloje Mića Orlović rođen je 28. maja 1934. godine u Valjevu. Osim u rodnom gradu, odrastao je i u Prištini. Nakon završene Valjevske gimnazije, upisao je Filološki fakultet u Beogradu, a tokom studija je radio kao sportski novinar.

Na Radio Beogradu se prvi put oglasio 1957. godine kao reporter sa fudbalske utakmice OFK Beograd - Napredak Kruševac. Učestvovao je u realizaciji prvog televizijskog prikaza u okviru razmene novinara iz Beograda i Zagreba.

Televizija Beograd je počela emitovanje programa 23. avgusta 1958. godine, kada je emitovan i prvi TV Dnevnik, čiji je voditelj bio Mića Orlović. O tom iskustvu je jednom prilikom rekao: "Bio sam klinac, ali klinac sa već bogatim radijskim iskustvom, pa nisam imao tremu. Sam sebi sam objasnio da je kamera stakleni prozor kroz koji ću da gledam, tražeći pogledom moje kamermane. Bio je to dobar potez, jer sam se tako opustio i imao utisak da se zaista obraćam svojim gledaocima. Prenos je završen bez ijedne greške", rekao je Orlović.

Pedeset godina kasnije, Mića Orlović se vratio u studio i bio voditelj Dnevnika emitovanog 23. avgusta 2008. godine i jednako dobro obavio svoj zadatak.

U novinarskoj karijeri snimio je više od 300 intervjua, 200 TV reportaža, 80 radijskih i 1.300 televizijskih emisija, a čak je i glumio u sedamnaest filmova.

Prošle godine, na dan osnivanja Televizije Beograd, 23. avgusta, ispred zgrade RTS-a u Takovskoj otkriven je spomenik Mići Orloviću.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво