Pravosnažne presude mogu da se komentarišu, ali ne bilo kako

Društvo sudija Srbije pozvalo je Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, a naročito republičkog javnog tužioca, da prestanu da zanemaruju svoje ustavne dužnosti garanta nezavisnosti sudova i sudija i samostalnosti tužilaca, a povodom istupa političara koji komentarišu njihov rad.

Jedno od načela Ustava Srbije je podela vlasti. Odnos tri grane zasniva se na ravnoteži i međusobnoj kontroli. Sudska je opisana kao nezavisna. Jedan političar, državni sekretar u Ministarstvu pravde bi da uvede eksternu kontrolu pravosuđa. Primere traži u Francuskoj.

"Sudstvo i tužilaštvo je postalo neodgovorna grana vlasti, zatvoren sistem koji vodi računa samo o sebi, koji niko ne kontroliše eksterno. Mi imamo u jednoj Francuskoj, gde u njihovom ustavu sudstvo nije grana vlasti nego autoritet, a sudije i tužioce postavlja predsednik države. A kod nas umesto da predsednik Vučić postavlja sudije, ovde imamo da oni koji sede s kriminalcima u hotelu 'Šumadija'...", navodi državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.

Kritike na račun pravosuđa stižu i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Na primeru čoveka osumnjičenog za trgovinu drogom smatra da sistem, i pored dokaza, ne radi dovoljno efikasno.

"Sit sam i tužilaštava i sudova i njihovog nedelovanja", rekao je Vučić.

Predsednik iz Davosa poručuje da ne želi da kontroliše sudije i tužioce već da ubice i narko-dileri budu iza rešetaka.

"Ne pada mi na pamet da na bilo koji način rušim Ustav Srbije, to ni u jednom trenutku nije dolazilo u obzir. Nekad, kad nemate za šta da se uhvatite, morate da se hvatate za sopstvene laži i izjave ljudi koji ni od koga nisu ovlašćeni za bilo šta, niti postoji neka inicijativa, niti moja želja, niti se ustav menja preko noći – niti je to moguće niti realno", naveo je Vučić.

Zabranjeno mešati se u rad sudova 

Društvo sudija Srbije u saopštenju podseća: Zabranjeno je mešanje vlasti u rad tužilaštva i sudova.

"Ovo saopštenje jedno je u nizu koje se izdaje više od dve decenije, kojima se predstavnici druge dve grane vlasti pozivaju da ne komentarišu rad pravosuđa, pre svega sudova, u predmetima koji su živi, aktivni, a u onim predmetima koji su pravosnažno okončani, potrebno je komentarisati tako da se autoritet suda i nosilaca pravosudnih funkcija ne dovodi u pitanje", kaže sudija Apelacionog suda Omer Hadžiomerović.

Dan kasnije, Radomir Ilić objašnjava šta je hteo da kaže. Reč je o rešenju da u Visokom savetu sudstva, pored pet sudija, sedi i pet pravnika, koje će birati Skupština. U Državnom veću tužilaca tužioci će, međutim, biti u manjini u odnosu na pravnike koje biraju političari.

"Eksterna kontrola pravosuđa od strane naroda podrazumeva da su građani ti koji biraju, koji imaju pravo da kontrolišu kako izvršnu, tako zakonodavnu, a na neki način da participiraju i u kontroli sudske vlasti", objašnjava Ilić.

Hadžiomerović ističe da se država obavezala da smanji politički uticaj na pravosuđe i da izmeni način izbora sudija – da se ne biraju u parlamentu, i da se eliminiše prisustvo  predstavnika politike, ministra pravde i predsednika Odbora za pravosuđe u Visokom savetu sudstva.

"Nekako me to podseća na ono – dajemo žmigavac levo, a idemo desno", kaže sudija Apelacionog suda.

Osim zaštite nezavisnosti sudija i samostalnosti tužilaca, sudije pozivaju Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca i Republičkog javnog tužioca da redovno pružaju obaveštenja i razjašnjenja o pitanjima koja su od interesa javnosti.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво