Praksa za potrebne zanate – prečica do zaposlenja

Grad Pančevo je u saradnji sa nemačkom organizacijom "Help" sproveo projekat zapošljavanja, gde su prednost imali mladi, žene i Romi. Posle obavljene višemesečne prakse kod osam poslodavaca, troje radnika je dobilo stalno zaposlenje, a preduzetnici novac za nabavku opreme za rad.

Trideset jednogodišnji Pančevac Miša Marković završio je osnovnu školu i do sada nije mogao da pronađe posao. Projekat Gradske uprave i nemačke organizacije omogućio mu je devetomesečnu praksu u firmi koja se bavi elektroinstalacijama, a pošto se dobro pokazao, produžili su mu ugovor.

"Bilo mi je zanimljivo učeći novu oblast, stručno sam se osposobio i sad sam spreman da obavljam ovaj zanat. Znači mi redovna plata i korektan odnos", ističe Marković.

Poslodavac koji je zaposlio Mišu dobio je pomoć od 290 hiljada dinara za kupovinu alata i opreme za rad. Kaže da posla ima dosta, gradi se po Pančevu i potrebne su njihove usluge, ali nedostaju radnici.

"Problem je što mlade generacije neće da upisuju škole tipa ovog zanata, a i dosta osposobljenog kadra je otišlo van naše zemlje. Spremni smo, kao što smo i Mišu osposobili, da pomognemo mladim ljudima koji počinju da rade, da nauče ovaj posao i da mogu normalno da žive", kaže poslodavac Dušan Vučak.

Novčana sredstva za ovaj projekat obezbedila je Švedska razvojna agencija, dok je Grad Pančevo učestovao sa 10 odsto.

"Mi smo uspeli da izdejstvujemo 19 grantova za ljude koji su u međuvremenu otvorili svoje preduzetničke radnje i razvili svoj mali biznis, a osim toga imali smo radnu praksu, gde su bili plaćeni porezi i doprinosi", navodi gradski većnik Milenko Čučković.

Saradnja sa organizacijom "Help" nastaviće se i ove godine, što će doneti nove šanse za zaposlenje.

broj komentara 0 pošalji komentar