Srpski gradovi ponovo u vrhu najzagađenijih u svetu

Velika zagađenost vazduha ponovo se beleži u mnogim gradovima Srbije. Beograd je ponovo među 15 najzagađenijih gradova sveta, a visok nivo zagađenja zabeležen je i u Prištini, Nišu, Kosjeriću, Valjevu, Smederevu i Pančevu.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u Kosjeriću, Valjevu i na mernoj stanici Stari grad u Beogradu, vazduh se ocenjuje kao "jako zagađen".

Na beogradskim mernim stanicama, četvrti nivo zagađenja vazduha izmeren je na Novom Beogradu i na "Mostaru", dok je vazduh dobrog kvaliteta na mernim stanicama Vračar i Zeleno brdo.

U Kosjeriću je izmerena najviša koncentracija PM-10 čestica koja iznosi 215 mikrograma po kubnom metru. Prema zvaničnim podacima, koncentracija PM-10 čestica u Kosjeriću je juče bila rekordna – iznosila je 555 mikrograma po kubnom metru.

U Valjevu je takođe vazduh u rangu "jako zagađenog", a koncentracija PM-10 čestica iznosi 149,5 mikrograma po kubnom metru.

Najviši, peti stepen zagađenosti se, prema Agenciji za zaštitu životne sredine, beleži i u Nišu, Boru, Smederevu.

Četvrti stepen zagađenja registrovan je u Pančevu, Obrenovcu, Novom Sadu i Subotici. Vazduh se u ovim gradovima kvalifikuje kao "zagađen".

Na portalu airvisual.com, koji se bavi merenjem zagađenja vazduha, objavljeni su i podaci o koncentraciji PM-2,5 čestica, koje se smatraju najštetnijim u vazduhu.

Najveća koncentracija ovih čestica, prema podacima portala airvisual.com je u Kosjeriću – 174 mikrograma po kubnom metru. Visoka je i u Beogradu, gde je na mernoj stanici Stari grad izmereno 97,5 mikrograma po kubnom metru.

Preporuke građanima 

Građanima se prilikom najvišeg stepena zagađenja preporučuje izbegavanje fizičkih aktivnosti i korišćenje zaštitnih maski na otvorenom prostoru, zatvaranje prozora i upotreba prečišćivača vazduha.

Kada je zagađenost na četvrtom stepenu, građanima se preporučuje smanjenje fizičkih aktivnosti na otvorenom prostoru, zatvaranje prozora, ali i upotreba prečišćivača vazduha. Osetljive grupe stanovništva bi trebalo da nose zaštitne maske kada izlaze napolje.

Sarajevo je danas bilo na vrhu liste najzagađenijih većih gradova na svetu. U ovom gradu su, prema portalu airvisual.com, izmerena 232 mikrograma po kubnom metru PM-2,5 čestica.

Visoka zagađenost zabeležena i u Biškeku, Ulan Batoru, Lahoreu i Nju Delhiju.

U 15 najzagađenijih gradova nalaze se i Sofija i Skoplje.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво