Mladi u regionu odlaze iz istog razloga

"Nama je potrebno više" – to je zajednička poruka mladih iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Turske, koju su poslali sa današnje konferencije u Beogradu. Dvesta učesnika je uporedilo praksu i podatke o nezaposlenosti, siromaštvu i učešću mladih u političkom životu.

Nezaposlenost i nemogućnost napredovanja u poslu i obrazovanju – glavni su izazovi s kojima se suočavaju mladi iz celog regiona. U Severnoj Makedoniji, to je vodeći problem.

"Mlade odlaze jer ne mogu da nađu posao koji će im pružiti bolji standard života. Ali odlaze i iz drugih razloga. Mladi su duži period zapostavljeni i nemaju prilike da iskažu svoj glas i da naprave neke promene", navodi Marijan Icoski iz "Mladi info internašonal".

Želju za promenama pokazuje veoma mali broj mladih ljudi. Prema podacima, oni su nedovoljno zastupljeni u svim sferama života, ali najizraženija je u političkoj – osim glasanja, imaju vrlo malo iskustva u političkom i društvenom angažmanu.

"Najveći problem je što nemamo podsticajno okruženje da se mlad čovek ne plaši da se aktivira, da se ne plaši da se uključi, da ima mehanizme kroz koje će to da uradi i, naravno, na kraju tog lanca imamo institucije iz kojih neće da se čuje muk", kaže Samedin Rovčanin iz Krovne organizacije mladih Srbije.

Sa sličnim problemima bore se i zemlje EU.

"Glavna obeležja tog obeshrabrujućeg trenda su nedovoljne mogućnosti za mlade, nepoverenje u institucije i nepostojanje alata da se dopre do mladih. Prepoznajući te probleme, EU je donela novu strategiju kojom bi trebalo da se kreiraju nove mogućnosti u obrazovanju i na tržištu", ističe Stefen Hudolin iz Delegacije EU u Srbiji. 

Ana Divac, iz Fondacije "Ana i Vlade Divac", ističe da oni pre svega treba da shvate svoj značaj i svoju snagu i da počnu da menjaju ono što im se ne sviđa i ono što nije dobro.

"Ja mislim da od nas starijih mogu da dobiju iskustvo, ali da su oni ti koji bolje vide u budućnost", rekla je Ana Divac.

Jedinstvenog recepta, poručuju učesnici, nema. Ističu važnost udruživanja mladih u regionu, kako bi zajedno radili na boljem položaju svoje generacije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво