Nagrade za „Mlade heroje“

U Novom Sadu proglašeni su dobitnici priznanja „Mladi heroji“ koje četvrtu godinu dodeljuje fondacija Egzit. Specijalna nagrada dodeljena je Dejani Bačko, svetskoj prvakinji u parataekvondou i slikarki. Prvu nagradu za nauku i obrazovanje dobili su Jelena Ivančić i Vojislav Gligorovski, priznanje za preduzetničku ideju Aleksa Nišavić, a za društveni aktivizam Srećko Zdravković iz Bora. Priznanje u oblasti kulture i umetnosti dobila je Tamara Rogović.

Specijalnu nagradu osvojila je Dejana Bačko, svetska prvakinja u parataekvondou za 2019. godinu, i višestruka vicešampionka evropskih takmičenja u istom sportu. Ova mlada heroina je istovremeno i studentkinja završne godine slikarstva i članica udruženja slikara koji slikaju koristeći usta i noge, navodi se u saopštenju.

Pobednica u oblasti obrazovanja i nauke među srednjoškolcima je Jelena Ivančić, najbolja mlada matematičarka na svetu, drugo mesto dele Biljana Opranica i Radovan Okilj, prijatelji koji se međusobno bodre i napreduju u medicini, dok je treća nagrada dodeljena Veljku Đuriću, koji je sa svojih 15 godina osvojio čak 47 nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. 

Nagrade su dobili i studenti i postdiplomci u istoj kategoriji i to: prvoplasirani Vojislav Gligorovski, diplomac dva fakulteta i doktorand prestižnog Saveznog politehničkog instituta u Lozani, drugoplasirani su Maša Mišković, svestrana asistentkinja Pravnog fakulteta u Beogradu, i Đorđe Ogrizović, koji je proglašen najboljim mladim naučnikom inovatorom na svetu. Trećeplasirani je Dejan Mihajlović, najbolji diplomirani lekar u 2018. godini. 

Prvu nagradu u oblasti društvenog aktivizma dobio je Srećko Zdravković, na čiju je inicijativi Bor posle 30 godina dobio Dom omladine, drugu nagradu osvojila je Milanka Lana Nikolić, koja podiže svest o životu mladih sa hendikepom, a treća je pripala Stefanu Nikoliću, autoru projekta „Humanitarna kafa“. 

"Mladi heroji" preduzetništva su Aleksa Nišavić, devetnaestogodišnji osnivač marketinške agencije, Milan Trbojević, tvorac savetodavnog bloga Fali ti jedan papir za preduzetnike, i Nemanja Stojanović, koji se prvi na ovim prostorima bavi proceduralnim generisanjem 3D objekata.

Nagrade za kulturu i umetnost pripale su Tamari Rogović, najmlađoj magistarki vizuelnih umetnosti u svetu, Nikoli Radosavljeviću, doktorandu Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i saradniku u nastavi Grafike, Aleksi Mirkoviću, virtuozu na harmonici i dobitniku 85 državnih i međunarodnih priznanja, kao i Sari Vujadinović, višestruko nagrađivanoj pijanistkinji koja se usavršava na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu.  

Konkurs „Mladi heroji“ preko kojeg su do sada prepoznata čak 52 mlada heroja, četvrtu godinu zaredom organizuju fondacija Egzit i Naftna industrija Srbije, uz podršku Radio-televizije Srbije, medijske kuće Ringier „Axel Springer” i izdavačke kuće „Vulkan“.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво