Kako radnici i poslodavci mogu da se pomire

Otkaz ugovora o radu, ostvarivanje prava na godišnji odmor, isplate zarade, isplate otpremnine pri odlasku u penziju ili jubilarne nagrade, diskriminacija i zlostavljanje na radu... Sve su to slučajevi kojima se bavi Agencija za mirno rešavanje radnih sporova.

Broj slučajeva u kojima Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova posreduje, udvostručen je ove godine.

Tome su doprinele prošlogodišnje izmene zakona i veća ovlašćenja miritelja.

Agencija je jedina specijalizovana institucija koja se bavi radnim pravom.

Zamenik direktora Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Ivica Lazović kaže da se Agencija bavi rešavanjem i kolektivnih radnih sporova koji se odnose na kolektivne ugovore i štrajkove.

"Društveni značaj Agencije je upravo u tim kolektivnim radnim sporovima jer antagonizam između sveta rada i sveta kapitala nije ništa novo. Ovakvi mehanizmi su najbolji način da se dođe do zajedničkog rešenja", kaže Lazović.

Besplatan i efikasan postupak 

Ivica Lazović objašnjava da u rešavanju sporova posreduju nezavisni miritelji-arbitri koje biraju članovi Socijalno-ekonomskog saveta, šestočlane komisije u kojoj učestvuju predstavnici sindikata, predstavnici poslodavaca i predstavnici resornog Ministarstva rada.

"Postupak je besplatan, brz i efikasan. Traje svega 30 dana. Potpuno se menja sudska presuda, odnosno donosi se arbitražno rešenje koje je pravosnažno i izvršno. Strane u postupku same biraju miritelja", objašnjava Lazović.

Kod kolektivnih sporova, miritelji-arbitri primenjuju metodu mirenja.

"Mirenje je specifična metoda koja se organizuje tako što strane sednu, razgovaraju i dođu do sporazumnog rešenja", kaže Lazović.

Prilikom individualnih sporova, sprovodi se arbitraža.

"Arbitraža je specifična metoda kojom se dobija arbitražno rešenje koje je pravosnažno i menja sudsku presudu. To je jedna vrsta kvazisuđenja, suđenje u malom gde arbitar sasluša argumente jedne i druge strane i na osnovu njih donosi pravno rešenje", ističe Lazović.

Dobrovoljan princip 

Zamenik direktora Agencije za mirno rešavanje radnih sporova naglašava da građani sa Agencijom mogu stupiti u kontakt telefonom ili mejlom, a da se postupak formalno pokreće popunjavanjem propisanog obrasca na kojem se navodi predmet spora i strane koje učestvuju.

"Agencija u roku od pet dana šalje predlog drugoj strani i pokreće postupak. Mana je što mi nismo represivni organ. Svuda u svetu, ovaj princip je dobrovoljan. Da biste imali postupak, mora da se složi i druga strana, što je ključni nedostatak", objašnjava Ivica Lazović.

Ističe da je Vlada Srbije donela dva značajna zaključka kojima preporučuje javnom sektoru da svoje sporove rešava mirnim putem uz pomoć Agencije i da prilikom sklapanja kolektivnih ugovora Agencija bude uključena.

Objašnjava da su najčešći materijalni sporovi koji se odnose na razne vrste isplata, ali da su česti i sporovi zbog zlostavljanja na radu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво