Dualno obrazovanje kao odgovor savremenim izazovaima kompanija

Dualni model čini 10 odsto celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja u zemlji, a od septembra po tom modelu školuje se više od pet hiljada đaka. U implementiranju ovog modela veliku podršku našoj zemlji dale su tri vlade - Nemačke, Austrije i Švajcarske, koje tu praksu gaje decenijama.

Pionir u dualnom obrazovanju jeste požeška kompanija, koja već devet godina primenjuje ovaj model. Priliku da teorijsko znanje primene u praksi godišnje dobije tridesetak đaka. Oko petoro njih dobije i radnu knjižicu.

"Sad, posle devet godina, mogu se očekivati prve generacije koje su bile u statusu stipendista da izlaze s fakulteta i dolaze kod nas u firmu da rade. Isključivo se orijentišemo za smer mašinstvo. Sada je popularan i smer megatronike, tako da i ta deca mogu jednako sebe da pronađu u našem okruženju", kaže Tomislav Miletić, glavni mentor u kompaniji "Inmold plast".

Upravo mašinska i elektrotehnička industrija, koja donosi veliku zaradu Švajcarskoj, jeste oblast lider u dualnom obrazovanju te zemlje - zapošljava gotovo 20 hiljada praktikanata.

Tržište u Švajcarskoj sve više traži radno iskustvo. Na ceni su meke veštine poput timskog rada, rada pod pritiskom, analitičkog razmišljanja", kaže Ursula Renold iz Švajcarskog ekonomskog instituta.

Ono što je važno, ukazuje Ursula Renold, đaci nisu jeftina radna snaga, oni se školuju, stiču znanje i za to primaju naknadu 20 odsto od plate poptuno obučene osobe. 

Deo iskustva Švajcarske, ali i Austrije i Nemačke, uključio je naš Zakon o dualnom obrazovanju, koji se primenjuje od septembra. U gotovo 50 gradova dualni sistem obrazovanja sprovodi 880 kompanija. Cilj je, kažu nadležni, da ih bude još više.

"Ovaj sistem počiva na malim i srednjim preduzećima iz Srbije. Negde oko 20 odsto kompanija su ti veliki investitori koji su došli iz ove tri zemlje u Srbiju, a ostalo jesu naše kompanije koje ili sarađuju sa investitorima iz ovih zemalja ili s njihovi vlasnici imali susrete sa ovim modelom obrazovanja", kaže Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.

Pomoćnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić kaže da su potpisani ugovori sa dve sjajne kompanije – avio-kompanijom ITU i kompanijom "Broser".

"Ako kompanije ulažu 300 miliona evra, to govori da smo na dobrom putu da mladim ljudima damo šansu da kvalitetoto obrazovanja odgvore na savremene izazove tih kompanija i naravno da ostanu u svojoj zemlji", kaže Grujićeva.

Više od 5.100 mladih u našoj zemlji obrazuje se na 35 dualnih profila. Među njima su najtraženiji industrijski mehaničari, kuvari, bravari i zavarivači.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво