Zavirite u obuku pripadnika Gorske službe spasavanja

Tamo gde drugi ne mogu da stignu i pruže pomoć, po najnepristupačnijim terenima, tu je Gorska služba za spasavanje. Na Staroj Planini obučava se 30 volontera za rad u toj službi, među kojima su i tri žene.

Hrabrost je prva osobina koju svaki spasilac mora da ima. Među 34 polaznika obuke za Gorsku službu spasavanja su i tri devojke.

"Zato što se bavim sporstkim penjanjem i na neki način je povezano sa time, po pitanju opreme, tehnike, ali prvenstveno zbog prve pomoći, zato što me zanima i želela bih da što više naučim", rekla je polaznica obuke Maja Favrim.

"Generalno je manja zainteresovanost žena, nego muškaraca za ovaj vid aktivnosti, jer, možda je neki najteži deo ta fizička priprema, koja mora da bude na određenom nivou za ovakav vid spasavanja", dodaje instruktorka Ivana Potkonjak.

Gorska služba spasavanja je izuzetno važna. Zbog toga se svake godine na najtežim terenima organizuje obuka za volontere.

"U pitanju su eksponirani tereni: stene, jama. Ovo je neka priprema tehničke obuke, gde oni uče osnove sa kojima će moći da pružaju onima kojima je to potrebno", objašnjava vođa obuke Aleksandar Ravas. 

Instruktor i vojni lekar dr Nemanja Vasiljković navodi da bi pripadnik Gorske službe spasavanja trebalo da bude sposoban da pruži pomoć za svako stanje koje može da zatekne. 

Teške povrede, prelomi, mobilizacija, iščašenja, uganuća, velika i manja krvarenja, amputacije, reanimacije i razna druga stanja koja mogu biti komplikovana ili nešto lakša", ističe Vasiljković.

Na nepristupačnim terenima, nekada trenutak neopreznosti može da ugrozi život, i zato tamo gde drugi ne mogu da stignu članovi Gorske službe spasavanja stižu!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво