Roditelji odgovorni za nasilno ponašanje svoje dece, koliko njih je kažnjeno

Teško je izmeriti krivicu kada deca postanu nasilnici. Ali zato postoje zakoni pred kojima roditelji odgovaraju za ponašanje svoje dece. Koliko njih je kažnjeno poslednjih godinu dana i zašto?

Zakon kaže da roditelj može biti novčano kažnjen 30–100.000 dinara ako njegovo dete pretuče, zlostavlja ili uvredi nekoga.

Međutim, postupaka vezanih za maloletničko nasilje, koji se vode u Prekršajnom sudu, od početka godine ima 108 i zapravo se krivci terete da su prekršili Zakon o javnom redu i miru.

U toku cele prošle godine, bilo je 69 takvih slučajeva, a do sada je skoro trećina rešena.

"Prema ovoj evidenciji nije kažnjen nijedan roditelj jer nisu podneti zahtevi, barem ono što mi imamo u evidenciji. Od 20 predmeta koji su rešeni, svi se odnose isključivo na mlađe i starije maloletnike. Nema roditelja, odnosno, u ovih 20 nema. U ovih preostalih nerešenih to možemo znati tek kada se postupci okončaju, da li je protiv roditelja podnošeno i da li su oni kažnjeni", kaže Slobodan Mladenović, v. d. predsednika Prekršajnog suda u Beogradu.

Kazne za maloletnike, koje propisuje Zakon o javnom redu i miru, kreću se 10–150.000 dinara, a može biti dosuđen i zatvor do 30 dana.

U Prekršajnom sudu kažu da, u odnosu na ukupan broj slučajeva, onih sa vršnjačkim nasiljem nema mnogo, ali naglašavaju da je svaki teži prekršaj maloletnika zabrinjavajući. A šta kažu u školama?

"Nekada ima potrebe i za više razgovora i to je jedan proces. Roditelji reaguju različito. Najčešće, na svu sreću, reaguju vrlo razumno. Čak budu zahvalni školi što reaguje i na ono što oni kažu da su sitnice. Ali ima roditelja koji imaju različite aršine za sopstveno i za tuđu decu", kaže Zorica Panić, psiholog Desete gimnazije.

O skorašnjim slučajevima vršnjačkog nasilja, u kojima je jedno dete povređeno, a drugo preminulo, razgovaraju i njihovi vršnjaci.

"Jedan maturant je samoinicijativno došao, imao je potrebu da popričamo, bio je uznemiren. Izgleda da je gledao snimak pre nego što je došao u školu, on me je pitao da li je to moguće", kaže Zorica Panić. 

"Išla sam gradskim prevozom ovih dana i čula komentar nekoga ko možda ima 15 godina: ova devojčica koja je žrtva nasilja može i da zaradi, ima ne znam koliko hiljada lajkova. To kad čujete zvuči bezosećajno, a zapravo mlad čovek ima potrebu da sebe rasplaši, da nekako minimalizuje, da se ne bi potpuno udubio u to. Zapravo se radi o jednom mehanizmu odbrane", priča Panićeva.

Osim za nasilje, roditelji mogu biti kažnjeni i ako njihovo dete ima neopravdane izostanke. Do polovine marta ove godine za to je pokrenuto 57 prekršajnih postupaka i doneto šest odluka, a izrečene su dve novčane kazne od po 5.000 dinara.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво