Šta će biti sa uzorcima matičnih ćelija dece iz Srbije koji su prebačeni u Poljsku

Roditelji koji su platili skladištenje matičnih ćelija svoje dece, banci ćelija "Kriosejv" i dalje su zabritnuti šta će biti sa uzorcima oko 10 hiljada dece iz Srbije, s obzirom na to da su uzorci preseljeni iz Švajcarske u Poljsku, zbog problema u ovoj firmi.

Beogradjanin Dragan Pilipović je jedan od zabrinutih roditelja koji su čuvanje matičnih ćelija svoje dece poverili firmi "Kriosejv". 

"Godine 2013. i 2016. sam predao za skladištenje matične ćelije i to sam platio negde oko 3.000 evra sa popustom, za dvoje dece. Kada su me obavestili mejlom da je to prebačeno u Poljsku postao sam zabrinut da li je to validno, da li s tim matičnim ćelijama može dalje da se nastavi lečenje", rekao je Pilipović.

Uprava za biomedicinu Srbije privremeno je suspendovala dozvolu za rad "Kriosejvu". Razlog je preseljenje ćelija u Varšavu bez saglasnosti roditelja koji su potpisali ugovore.

"Po tom ugovoru, Krisejv može ćelije da premesti na drugu lokaciju ili, ukoliko nas preuzme treće lice, da nas kupi neka druga kompanija, prava i obaveze klijenata se apsolutno ne menjaju", istakla je Marija Žarković iz firme "Kriosejv". 

Dodala je da u ugovoru nema obaveze da se traži saglasnost roditelja za preseljenje ćelija. ali navodi da su klineti na mejl adrese dobili obaveštenja da su njihovi uzorci uspešno transportovani i premešteni u laboratoriju u varšavi.  

U Srbiji trenutno rade šest banaka za skladištenje matičnih ćelija i jedan biomedicinski centar za skladištenje i lečenje "Sera sel". U ovom centru se strogo poštuju propisi vlasti u Nemačkoj u kojoj se čuvaju matične ćelije. Kakva je procedura?

"Kako mi imamo potpisane ugovore sa svim porodilištima, lekar nakon porođaja uzima ćelije iz pupčanika, tokom porođaja uzima se i majčina krv iz vene", navodi Ana MIjajlović iz "Sera sela".

Kaže da se sve to šalje u nemački biomedicinski centar gde se radi trostruka analiza.  

Iako je Ugovor o čuvanju matičnih ćelija potpisan na 20 godina, u slučaju potrebe banka može izdvojiti matičnu ćeliju za lečenje deteta.

"Roditelji u tim situacijama upućuju zahtev nama. Mi kontaktiramo sa Nemačkom i tu se radi ta priprema matičnih ćelija za transplantaciju", dodala je Ana Mijajlović navodeći da je priprema besplatna za roditelje.  

Matične ćelije su dragocene u lečenju više od 80 obolenja krvi. U fazi ispitivanja je i mogućnost lečenja dijabetesa, cerebalna paralize, autizma i obolenje srca

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво