"Kul je da znaš" – treninzima do smanjenja vršnjačkog nasilja

Kako smanjiti vršnjačko nasilje? Jedan od načina je edukacija same dece i u tom pravcu je urađen projekat vršnjačke medijacije koji okuplja učesnike iz šest opština među kojima su i dve iz Podunavskog okruga – Velika Plana i Smederevska Palanka. Cilj treninga je osposobljavanje vršnjačkih medijatora za nenasilno rešavanje sukoba.

Dvadeset osam srednjoškolaca obučava se za program vršnjačke medijacije. Na treninzima uče kako da prepoznaju nasilne situacije, da ih zaustave, ali i da pomognu da se uspostavi komunikacija između učesnika u sukobu.

"Na početku da smirimo situaciju, da se osobe međusobno slušaju, da ne upadaju jedna drugoj u reč, da ih na neki način dovedemo u situaciju da oni sami dođu do rešenja i da se pomire", kaže Milica Pešić, učenica medijatorka.

Milica Janjić ističe da imaju priliku da nauče kako da pomognu drugarima koji se nađu u svađi ili sukobu.

Oko 65 odsto učenika je bar jednom doživelo nasilje, a 22 odsto prijavljuje učestalo vršnjačko nasilje. Interaktivni treninzi jedan su od načina da se statistika promeni na bolje.

"Obučavaju se i da sami intervenišu u svojim odeljenskim zajednicama da spreče nasilje da se dalje rasplamsava i da eventualno učestvuju u procesu medijacije kada do konfikta dođe, a obe strane žele da se pomire", objašnjava Živkica Đorđević, pedagog i trener obuke.

U okviru projekta "Kul je da znaš" učestvuje i sedam nastavnika, kako kažu, edukacija je potrebna i njima, jer je nasilje često i na relaciji učenik–nastavnik.

"Svi mi koji radimo preko 20 godina ako nismo išli na neke dodatne edukacije teško ćemo da razumemo ove nove generacije ako ih ne pratimo, a moramo, bez obzira koliko mi pružali otpor, da smo i na društvenim mrežama jer tu ih mnogo dobro upoznamo, mnogo bolje nego u školi", naglašava Jelena Zlatkova iz Udruženja "Svet reči".

Udruženje "Svet reči" iz Velike Plane nakon treninga ogranizovaće i manifestacije "Sportom protiv nasilja", "Kulturom i muzikom protiv nasilja", kao i konkurs za najbolje kratke filmove koji afirmišu medijaciju kao način rešavanja sukoba.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво