U Osaki će biti otvoren centar za srpski jezik i kulturu

Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu ugostio je više od dvesta profesora japanskog jezika. Povod – međunarodna konferencija "Podučavanje japanskog jezika i kulture globalno i lokalno". Kao rezultat dugogodišnje saradnje naših i japanskih filologa, početkom oktobra na Univerztetu u Osaki biće otvoren centar za srpski jezik i kulturu.

Japanski jezik može da se uči kao strani jezik, kao nasledni jezik za veliku japansku dijasporu ili kao jezik struke. Zato su ovakvi skupovi važni, kako bi se saznalo šta je novo na polju japanologije.

"Veoma je važno da pokažemo studentima da za istraživenje nije dovoljno samo čitanje knjiga već da treba da se stvara saradnja sa drugim istraživačima, razgovarati o tome šta želimo da radimo u budućnosti kako bismo pružili doprinos društvu u kojem živimo", istakla je Marčela Marioti, predsednica Evropske asocijacije profesora japanskog jezika.

"Došla sam u Srbiju, kako bih na ovom skupu naučila mnogo stvari od značajnih naučnika", navela je Roksana sa Univerziteta u Bukureštu.

"Proširujemo mrežu nastavnika japanskog jezika, pa očekujemo sve više važnih saveta od vaših profesora", Tada Sanae iz Japanske fondacije 

Profesorke Mađima i Marković već šet godina rade na zajedničkom projektu – pa će 1. oktobra na Univerzitetu u Osaki biti otvoren Centar za srpski jezik i kulturu. Univerzitet u Osaki spada među šest najboljih japanskih univerziteta.

"To je državni univerzitet. I u njemu gravitira čitava oblast zapadnog Japana. To je polovina Japana. Tako da mislim da ćemo imati jednu istinski radosnu i propulzivnu lokaciju za nastavu i ne samo srpskog jezika i kulture, nego za zbližavanje nauče javnosti", navodi Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta u Beogradu.

"Sa vašim univerzitetom imamo različite oblike saradnje. Vaši profesori su gostujući profesori na našem univerzitetu. Jedan kurs će biti ponuđen prvi put, i nadam se da će biti dugovečan", ističe Mađima Đunko sa Fakulteta za jezik i kulturu u Osaki.

Japanski jezik uči se na Univerzitetu u Beogradu 43 godine. Diplomiralo je, magistriralo i doktoriralo više od 700 japanologa.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 05. sep 2019, 01:11) - anonymous [neregistrovani]

Sve je to lepo ali nije dobra samo jedna stvar

Orkanizator skupa je propustio vazan detalj, a to je boravak u amfiteatru ucesnika skupa.
Svi masu papirima i lepezama rashladjujuci se od velike vrucine u amfiteatru... Sramota.