Zakon koji zasad neće moći da se poštuje

Počela je primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, devet meseci nakon što je stupio na snagu. Nova pravila moraće da poštuju svi koji od građana traže broj lične karte, matični broj, broj računa.

Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja navodi za RTS da početak primene zakona nažalost nije odložen, uprkos činjenici da mnogi subjekti na koje se zakon odnosi nisu dovoljno spremni za početak primene zakona.

"Ovaj Zakon kao i mnogi zakoni članica EU usaglašeni su sa Evropskom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti iz 2016. Međutim, sve druge zemlje, članice EU su imale rokove dve, dve i po godine pa i više godina da usaglase svoje zakonodavstvo sa tom uredbom. Mi smo dali rok od devet meseci, taj rok je najkraći u Evropi, taj rok je prekratak. Čak i da je prihvaćen moj predlog za odlaganje, opet bi bio najkraći rok, ne bi bio ni dve godine", objašnjava Marinović. 

Dodaje da nisu spremni oni koji dobijaju nove odgovornosti, obaveze, i ovlašćenja po ovom zakonu.

"To su organi javne vlasti koje čine – ministarstva, javna preduzeća, lokalna samouprava, gradovi, opštine, institucije sa jedne strane. S druge strane, velika privredna društva srednja i mala preduzeća, preduzetnici, svi oni koji obrađuju podatke o ličnosti u obavljanju svoje svakodnevne delatnosti i nadležnosti. To je oko 12.000 organa javne vlasti i nebrojani broj ostaliih subjekata", objašnjava poverenik.

Dodaje da se podaci građana moraju štititi. 

"Vi morate na mnogo oštriji, mnogo sigurniji način da obezbedite, štitite podatke građana, fizičkih lica koje obrađujete i kojima rukujete", navodi Marinović.

Dodaje da bi poverenik teoretski već mogao da počne da kažnjava, podnosi optužne akte protiv raznih odgovornih lica u organima vlasti.

"Međutim, nije to svrha ovog zakona, nije svrha da oni budu kažnjeni. Svrha je da se primenjuje i da se štite podaci o ličnosti. Mi ćemo prvo da upozoravamo, da delujemo preventivno", navodi poverenik.

Ocenjuje da je usvajanje ovog zakona bila obaveza zbog harmonizacije propisa sa propisima EU, ali smatra da se požurilo sa određivanjem vremena početka primene.

"Ja se plašim da će neko naredno vreme, možda i do nove godine pokazati neke ozbiljne mane prerane početka primene", ocenjuje poverenik.  

Poručuje da svaki građanin ima pravo da zatraži informaciju – da li se njegovi podaci obrađuju, koji se podaci obrađuju i u koju svrhu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво