Postupak izvršenja – da li iko štiti dužnika

Od izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koje će se primenjivati od sledeće godine, očekuje se veća socijalna odgovornost. Poslednji primer koji je uznemirio javnost je slučaj novosadske porodice Ninić. Peti pokušaj izvršitelja da ih isele iz stana završen je neuspešno, jer je stanarka pretila da će ga zapaliti. Snežana Petrović iz Komore izvršitelja kaže za RTS da izvršitelji ne utvrđuju, već sprovode odluke suda.

Ninićevi su banci od 2007. isplatili polovinu kredita, gotovo 80.000 evra. Ostalo je još toliko, a stan je prodat za oko 85.000 evra, koliko je i potrebno da se namiri dug prema banci, kamate i troškovi.

Ko štiti građanina, kad ni gubitak posla, ni najteža bolest, presuda suda ne odlažu izvršenje, kao u slučaju porodice Ninić.

Snežana Petrović iz Komore izvršitelja je rekla gostujući u Dnevniku RTS-a da izvršitelji ne pomažu nikome, već deluju u skladu sa odlukom suda.

"Mi radimo u skladu sa zakonom, po rešenju suda na osnovu koga se sprovodi ono što je sud odredio. Mi ne utvrđujemo, mi sprovodimo", navele je Petrovićeva.

Viši sud u Novom Sadu je presudio da je Ninićeva vlasnica polovine stana, na tu odluku je uložena žalba.

"Mi imamo izvršnu odluku na osnovu koje sprovodimo izvršenje. Opet pre toga imamo rešenje o izvršenju. Gospođa Ninić ima pravo, verovatno, na svoju polovinu i ona je utvrđivala tu tekovinu. Utvrđivanje tekovine - to može da bude polovina ili dve trećine i to se utvrđuje, pre nego što dođemo u situaciju da neku stvar izvršavamo. Da je ona imala privremenu meru gde se javnom izvršiteljnju zabranjuje da otuđi nepokretnost do okončanja postupka, to bi bilo značajno da nešto ne može da se proda do momenta pravosnažnog okončanja postupka", istakla je Petrovićeva.

Gospođu Ninić, navodi, može da obešteti njen suprug.

Novi Zakon - plata maksimalno opterećena do polovine

Po novom Zakonu koji bi trebalo da bude socijalno odgovorniji, plata bi trebalo da bude opterećena do polovine, minimalna zarada do trećine, minimalna penzija do jedne desetine.

Petrovićeva smatra da Zakon štiti najugroženije kategorije stanovništva, a pre svega penzionere.

"Izvršenje je moglo da se sprovede na plati do polovine, odnosno dve trećine, u zavisnosti kolika je zarada. To ne može da se prekorači. Ako je plata već nečim opterećena, onda poslodavac obaveštava javnog izvršitelja da je opterećena, pa vi onda stanete u red", kazala je Petrovićeva.

Glavni argument kojim se dokazuje da će novi Zakon koji stupa na snagu od januara sledeće godine socijalno odgovorniji je da za komunalni dug koji je manji od pet hiljada evra ne može da se oduzme krov nad glavom.

"Ja ne poznajem nijedan takav slučaj. Nije mali dug od pet hiljada evra za komunalne usluge. Država se pokazala odgovornom i dozvolila da se takvi dugovi ne mogu izvršavati na predmetu nepokretnosti koja čini jedinu nepokretnost tog izvršnog dužnika", rekla je Petrovićeva.

Komentarišući slučaj porodice Havatmi iz 2017. godine gde je za dug star 25 godina od 6.500 evra stana na Dorćolu prodat za 26.000 evra, Petrovićeva je navela da se ne može parcijalno posmatrati, jer se ne zna kolika je bila tržišna vrednost po starom Zakonu.

"Prva prodaja je uvek bila 60 posto od tržišne vrednosti stana. Tržišnu vrednost stana ne utvrđuje izvršitelj", dodala je Petrovićeva.

Od 2022. licitacija isključivo elektronski

Prema njenim rečima javni izvršitelj donosi odluku na bazi stručnog mišljenja sudskog veštaka, istog onog koji pred sudom nastupi.

"Mi smo pravosudna delatnost. Kada dobijete nalaz sudskog veštaka koji garantuje svojim potpisom, svojom licencom da je to tržišna vrednost. Vi taj nalaz i rešenje šaljete na izjašnjenje i poveriocu i dužniku koji mogu da stave primedbe. Mi ne možemo da utičemo na vrednost nepokretnosti", dodala je Petrovićeva.

Po novom Zakonu izvršitelji neće moći da kupe stan do četvrtog kolena.

"Ne možemo nigde da kupimo stan, ni naši zaposleni, ni članovi naše porodice", istakla je Petrovićeva.

Prema novom Zakonu, udruženje Krov nad glavom koje je uvek dežuralo ispred stanova onih koji se iseljavaju, moglo bi da budu kažnjeno. Iz tog udruženja smatraju da se time kriminalizuje solidarnost.

"To nije solidarnost. Oni potpuno zaboravljaju da ometanjem izvršenja povećavaju troškove izvršnom dužniku", rekla je Petrovićeva.

Licitacija od septembra 2022. godine može biti samo elektronska.

"To je potpuni inovativno. Mi smo zaista zadovoljni što će tako i da se dešava. Sve će se dešavati iz jednog centra. Svi potencijalni kupci koji apliciraju dobijaće šifre, na bazi te šifre oni će moći da apliciraju u postupku nadmetanja. Tek na kraju ćemo znati ko je stvarni kupac imenom i prezimenom", zaključila je Petrovićeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво