Obeležena godišnjica stradanja Srba i Roma u Orahovcu

U Velikoj Hoči ali i u Beogradu, obeležena je godišnjica stradanje Srba i Roma, koji su u julu 1998. godine oteti u Opštini Orahovac. Za mnoge od njih smatra se da su nestali. Raseljeni Srbi iz te sredine o povratku gotovo da ne razmišljaju, jer uslovi za to ne postoje.

Nemoćni su da rasvetle sudbinu nestalih i ubijenih članova svojih porodica, ali se svake godine Okupljaju u Velikoj Hoči na dan kada je pre 21 godine izršeno masovno kidnapovanje Srba.Mnogi se danas nalaze na listi nestalih.

Iz sela Retimlje u jednom danu oteto je 14 muškaraca porodice Kostić.

Dragica Mavrić kaže da joj je oteta cela porodica – sedamnaestoro članova. "Preuzeli smo njihove ostatke", dodaje Mavrićeva.

Kidnapovanje u opštini Orahovac je prvo grupno odvođenje Srba tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999 godine.

Nataša Šćepanović navodi da je samo tokom jula 1998. u opštini Orahovac ubijeno 47 ljudi, a kidnapovano je i odvedeno u zatvor i logore OVK više od stotinu Srba i Roma, pretežno civila.

Otmice i egzekucije pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova prema Srbima nastavljene su godinama kasnije. Porodice nestalih i centralnih vlasti u Beogradu ističu da medju njima neće biti mira dok egzekutori ne budu otkriveni.

"Tragaćemo za njima da bismo znali gde da im podignemo obeležje gde da položimo cveće i zapalimo sveću", ističe Milorad Trifunović iz Udruženja porodica nestalih na KiM.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Borislav Tajić poručuje da je to telo Vlade Srbije posvećeno saznavanju istine o nestalima, kao i procesuiranju ratnih zločina.

Ministar državne i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da nijedan zločin ne sme biti stavljen ad akta, zaboravljen niti da se na selektivan način podižu neka stratišta, da se sa druge strane zaboravljaju srpske žrtve.

Najveće stradanje Srba bilo je u selima Retimlje, Opteruša, Zočište i u samom Orahovcu.

Kako vreme prolazi, raseljeni o povratku sve manje razmišljaju. Nije dovoljno imati samo krov nad glavom, jer život treba započeti iznova. Primer za to je nekoliko desetina podignutih kuća u Zočištu. U njih se u poslednjih deset godina niko nije vratio.  

U Orahovcu i okolnim selima živelo je preko pet hiljada Srba. Danas ih ima manje od hiljadu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво