Četiri razloga da ogrev kupujete leti

Do grejne sezone ima još mnogo vremena, ali je ovo pravo vreme za kupovinu ogreva. Pre svega jer su cene drva i peleta niže najmanje deset odsto. Na stovarištima kažu da je interesovanje građana za kupovinu ogreva veće nego u istom periodu lane.

Cena ogrevnog drveta kreće se od 3.000 do 6.000 dinara po kubiku, zavisno od dela Srbije u kojem se kupuje. Najskuplje je, naravno, u Beogradu.

Povoljnija cena nije jedina korist nabavke ogreva, naročito drveta, tokom leta. Prof. dr Branko Glavonjić sa Šumarskog fakulteta u Beogradu tvrdi da postoje bar još tri dobra razloga za to.

Ogrevno drvo treba kupovati u periodu od aprila do juna kako bi se ostavilo vreme da se drvo prosuši do početka grejne sezone. Upravo iz te činjenice proističu preostali razlozi za nabavku ogreva tokom leta.

Suvo drvo bolje gori i daje veće količine toplotne energije i samim tim se troši manje ogreva.

"Naša istraživanja su pokazala da domaćinstva koja koriste suvo i prosušeno drvo potroše mnogo manje drveta za grejnu sezonu – između 16 i 21 procenat manje se potroši drveta za istu grejnu površinu u odnosu na korišćenje sirovog drveta", objašnjava profesor Glavonjić.

Treći razlog se odnosi na činjenicu da sirovo drvo dok gori otpušta veću količinu pare koja izaziva koroziju na grejnim uređajima i oni mnogo brže stradaju.

Četvrti razlog se odnosi na štetne gasove koji se emituju u atmosferu.

Najviše štetnih gasova se emituje sagorevanjem fosilnih goriva – uglja, mazuta, lož-ulja. Kada je u pitanju drvo, te emisije su nekoliko puta manje, ali i tu postoji razlika – ukoliko se koristi suvo drvo, ta emisija je 10 do 13 puta manja u odnosu na sirovo.

Kako znati da li je pelet kvalitetan 

I pelet je pojeftinio u odnosu na period mart–april, pa je sada pravo vreme za kupovinu.

Građani su se proteklih grejnih sezona žalili na loš kvalitet peleta. Profesor Glavonjić upozorava da se pelet nekontrolisano uvozio bez adekvatnih procedura i kontrole kvaliteta.

"Mi u Srbiji imamo oko 70 proizvođača drvnog peleta od kojih osam proizvođača ima odgovarajuće evropske sertifikate i njihov pelet je zaista vrhunskog kvaliteta. Postoje i drugi prozvođači koji nemaju takve sertifikate, ali testiraju svoj pelet kod ovlašćenih laboratorija", napominje profesor Glavonjić.

Pokrenuta je i inicijativa za donošenje pravilnika o kvalitetu drvnih goriva.

"Kroz jedan takav pravilnik bi se uspostavio sistem kontrole i obaveze proizvođača i distributera drvnih goriva da ne mogu da distribuiraju drvna goriva na tržište bez posedovanja odgovarajućih atesta, sertifikata i, naravno, deklaracije o proizvodu, kojom se uspostavlja taj pravni odnos između prodavca i kupca i gde kupac onda ima mogućnosti da i pravnim sredstvima traži nadoknadu ukoliko mu stradaju uređaji ili je nezadovoljan kvalitetom tog peleta", kaže profesor Glavonjić.

Građani bi, ukoliko žele da budu sigurni da su kupili kvalitetan ogrev, trebalo da obrate pažnju da li pelet ima oznaku da je kvalitet kontrolisan.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво