Ko ima pravo na porodičnu penziju

Oko 340.000 penzionera kod nas živi od porodične penzije. Pravo na tu penziju imaju supružnici i deca dok se školuju, kao i osobe koje su trajno radno nesposobne. Posle odluke Ustavnog suda, oni koji su stupili u brak sa osobom starijom od 65 godina više nemaju dodatne uslove za nasleđivanje penzije.

Jedina penzija koja se ne zarađuje već nasleđuje, sada je dostupna svima po istim uslovima. Da je odredba zakona neustvna, ukazivali su građani, a poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković zatražila je mišljenje Ustavnog suda.

"Vi možete i u nekom drugom cilju, a ne u cilju zajedničkog života sklopiti brak i ranije tokom mladosti. Ne postoji razlog da zbog sumnje za sklapanje braka u 65. godini imate diskriminatorne uslove", kaže Jankovićeva. 

Oko 60.000 zahteva za porodičnu penziju godišnje stiže fondu, do sada se ispostavljalo da pravo na to ne ostvare svi. Oni koji su se venčali sa osobom starijom od 65 godina, trebalo je da imaju bar dve godine bračnog staža ili zajedničko dete.

"Veoma slično je u zakonodavstvu Nemačke, u zakonodavstvu Austrije, takođe u BiH i u Republici Srpskoj, nešto slično je i u Hrvatskoj", kaže Zoran Milošević, pomoćnik ministra za rad, boračka i socijalna pitanja.

"Ne možete nekog diskriminisati zato da biste zaštitili zloupotrebu, a ako postoji zloupotreba, onda postoje drugi pravni mehanizmi", istakla je poverenica.

U tom slučaju na potezu su sudovi i tužbe za poništenje braka. Mogu ih podneti sve zainteresovane strane ili tužilac.

Petina penzionera kod nas prima porodičnu penziju. Mnogi od njih su se odrekli svoje da bi uzeli porodičnu, jer je ona, i pored toga što se umanjuje za trideset odsto, povoljnija od one koju su sami zaradili.  

Kada penziju nasleđuje jedan član porodice – prima 70 odsto iznosa, za svakog dodatnog isplata se povećava za deset odsto. Ako je dele četiri člana, penzija se isplaćuje u celosti. Partneri iz vanbračne zajednice i dalje nemaju pravo na takvu penziju.

"Svakako da ćemo prilikom sledeće izmene zakona i to imati u vidu. Znamo kako je propisano Ustavom i to će se regulisati, ja se nadam veoma brzo", kaže Zoran Milošević.

Da bi imala pravo na suprugovu penziju, žena u trenutku njegove smrti mora da ima najmanje 45 godina. Penziju dobija sa 53, a udovac u 58. godini. Samo u slučaju trajne radne nesposobnosti, takvo pravo se ostvaruje bez obzira na starost.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво