Kako ostvariti angažovano društvo i poboljšati status muzičara

Početkom januara ove godine, započet je „Demusis“ projekat. On predviđa novi ili reformisani plan studiranja za buduće muzičare, kako bi savladali digitalne veštine i svoje preduzetničko znanje. To će im poslužiti da brže dođu do radnog odnosa.

"Neki fakulteti će reformisati svoje studijske programe tako da uvedu te inovacije. Neki fakulteti kao što je Fakultet muzičke umetnosti će uvesti nove studijske programe. Mislim da će se tako isto desiti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu", objašnjava Ivana Perković, koordinatorka "Demusis" projekta.

"Ono što je važno je da je ovaj sastanak jedan od koordinacionih sastanaka koji podržavamo na akademiji umetnosti Novi Sad kao jednu etapu u ovom čitavom projektu. Ciljevi sastanka su da se utvrdi dalji tok projekta, da se projekat oformi sa svih strana kao dobra platforma", navodi Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti Novi Sad.

Projekat "Demusis" finansirala je Evropska unija i za njega je izdvojeno oko 700.000 evra. Nosilac projekta je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, a na projektu učestvuje devet kopartnera iz akademske i neakademske sfere Srbije i inostranstva, među kojima i Akademija umetnosti Novog Sad, EIPIX kompanija iz Novog sada, kao i Radio-televizija Srbije.

„Ovaj projekat, dakle 'Demusis' projekat, 'Erasmus+' je prilika da se taj jaz između onog što oni uče na fakultetu i ono što su potrebe naše kuće, koja je ujedno i najveće tržište za muzičare, obrazovane muzičare u zemlji, dakle, da se taj jaz smanji i da se oni pripreme za rad na televiziji i radiju", ističe Nikoleta Dojčinović, odgovorna urednica Muzičke redakcije Radio Beograd 1.

U svetu i vremenu interneta, kao i novih medijskih platformi, važno je da visoko muzičko školstvo prati savremeni rtam i novine koje bi budući akademski muzičari savladali i postigli uspešnu karijeru muzičara u 21. veku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво