Od toga šta vaše dete jede danas, zavisi šta će jesti kad odraste

Kad pitate decu šta najviše vole da pojedu to su hamburgeri, grickalice, sokovi. Loše navike u ishrani se lako stiču, a veoma teško menjaju. Zbog toga bar decu treba učiti, od malih nogu, kako da se pravilno hrane.

Pokrenut je projekat koji je prvenstveno namenjen privatnim vrtićima, ali praktično svoj deci koja pohađaju predškolske ustanove.

Saradnica na unapređivanju preventivno-zdravstvene zaštite Zorica Cmolić rekla je da se o ishrani dece brine još dok su u stomaku majke. Za vrtiće presudan je trenutak kada deca prelaze na čvrstu hranu, dakle od prve godine.

"Navike u ishrani se stiču u najranijem periodu. Deca su tada kao sunđeri, sve upijaju. Rani razvoj je važan za sve buduće korake. Svaki zalogaj je važan, jer od toga šta danas deca jedu zavisi kakve će izbore da prave tokom čitavog života", rekla je Cmolićeva.

Deca koja pohađaju jaslice i vrtić veći deo obroka imaju u toj ustanovi, nego kod kuće. Zato je važno da ishrana bude raznovrsna i balansirana.

"Najvažnije je da učimo decu raznovrsnoj ishrani, to je važnije od sadražaja. Važno je da dete hoće da proba hranu. Kada hoće, onda nemamo problem sa ishranom deteta u kasnijem periodu", rekla je Zorica Cmolić dodajući da su u predloženom jelovniku zastupljene žitarice, mlečni proizvodi, meso, mahunarke i povrće.

Roditeljima je ishrana dece najvažnija i uvek pitaju da li je dete jelo dovoljno i šta je jelo. Oni, međutim, mogu i da odmognu, tako što bi davali grickalice i zadovoljavali psihološke potrebe dece hranom, navodi Cmolićeva.

"Ovim projektom predvideli smo da damo preporuku za tih 25 odsto hrane što jedu kod kuće, taj jedan obrok. Nije obavezujuće, ali naš doprinos je da to bude izbalansirana ishrana", rekla je Zorica Cmolić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво