Besplatni pregledi širom Srbije, pune čekaonice

U 178 zdravstvenih ustanova, domova zdravlja i bolnica otvorena su vrata za sve pacijente koji žele da se pregledaju besplatno, bez knjižice i bez zakazivanja. Na pregled se može doći od 8 do 16 časova.

U Kliničkom centru Srbije angažovano je više od 70 zdravstvenih radnika, a pregledi se obavljaju u 13 ambulanti.

Direktorka Poliklinike KCS-a Snežana Polovina kaže da se danas rade hormoni štitatste žlezde i ultrazvučni pregled abdomena.

"Rezultati će biti gotovi posle pola sata od vađenja krvi i ovo je prava prilika da građani koji nemaju zdravstvenu knjižicu, a ai oni koji preko nedelje rade, dođu i provere svoje zdravlje", rekla je Polovina.

U zgradi Poliklinike (Višegradska 26) građani će moći da urade ultrazvučni pregled abdomena i provere hormone štitaste žlezde, a u ambulantama Klinike za očne bolesti (Pasterova 2) obave i oftalmološki pregled.

Analizu hormona štitaste žlezde građani će u Centralnoj laboratoriji Centra za medicinsku biohemiju KCS moći da urade do 11 časova, a rezultati će moći da se preuzmu istog dana od 13 do 15 časova, ili narednih dana.

Građani preventivne preglede mogu da obave i u Kragujevcu.

Bez zakazivanja termina, Kragujevčani mogu da urade ultrazvučni pregled abdomena, merenje šećera u krvi i pritiska, EKG i oftamološke i preglede štitne žlezde. 

Navode da su zadovoljni jer u toku jednog dana mogu da obave više pregleda.

Direktor Kliničkog centra u Kragujevacu prof dr Predrag Sazdanović navodi da je prevencija najefikasniji način brige o zdravlju.

"Obično se radilo o bolestima digitalnog trakta, hiruškim bolestima, i naravno onkološki pacijenti koji sup o prvi put pregledani, mislim na dojku i rak grliča materice, koji su dijagnostikovani preventivnim pregledima", rekao je Sazdanović.

Direktor Doma zdravlja "Kragujevac" Vasilije Antić navodi da je najveće interesovanje pacijenata do sada bilo za preglede kod interniste.

"Od kada je Ministarstvo zdravlja krenulo sa ovim aktivnostima u domovima zdravlja do sada je pregledano 1.000 ljudi", navodi Antić.

Do 9.30 časova u kragujevačkom Kliničkom centru i domovima zdravlja pregledano je 300 građana.

U prethodnih 13 akcija pregledano 240.000 građana, više hiljada upućeno na dalje analize, ili zadržano na lečenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво