Gak: Sva deca iz prioritetnih grupa dobiće mesto u vrtiću

U ponedeljak počinje upis u vrtiće, a mesta u beogradskim vrtićima ima za 7.900 mališana. Sekretar Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak kaže za RTS da nema mesta panici, kao i da će prvi put u Beogradu sva deca sa liste čekanja za prioritetne grupe dobiti svoje mesto u vrtićima.

Slavko Gak je, gostujući u "Beogradskoj hronici", istakao da nema mesta za nervozu i paniku, kao i da grad čini velike napore da svu decu u što kraćem roku uključi u predškolsko obrazovanje.

"Do kraja ove godine biće preko 80.000 dece obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem", rekao je Gak.

"Naše analize i procene su takve da mesta panici nema i ja mislim da će grad Beograd prvi put od kada postoji predškolstvo biti grad bez liste čekanja dece u prioritetu", naglasio je Gak.

Ukazao je da je gotovo siguran da će moći 1. septembra da kaže da je Beograd grad bez liste čekanja, a ukoliko to ne bude reći će kolika je ta lista.

Roditeljima je savetovao da iskoriste opciju elektronskog upisa koja odlično funkcioniše, da sačekaju krajnje liste, kao i da posle toga ima rok za žalbe ukoliko smatraju da je bilo nepravilnosti.

"Roditelji redovno dobijaju subvencije za privatne vrtiće"

Dodao je da su u sistemu i privatni vrtići, da je 17.000 dece sve vreme u sistemu i da roditelji redovno dobijaju subvenciju.

"U januaru i februaru nismo izdali nijednu odbijenicu, oformili smo komisiju u okviru Sekretarijata koja je sagledavala potrebe roditelja i potrošnju u budžetu da ne bismo ugrozili celu odluku koju smo doneli o 17.000 dece", objasnio je Gak.

"Kada smo dobili zeleno svetlo od Vlade da taj projekat proširimo mi smo odmah doneli odluku krajem prethodnog meseca da svim roditeljima dodelimo subvenciju", naglasio je Gak i dodao je da je na listi čekanja bilo oko 1.400 mališana, ali da su svi dobili odbijenice.

Ukazao je da su predškolske ustanove dobile dopis od Sekretarijata da se svim roditeljima koji su podneli zahtev dodeli odbijenica sa kojom će ostvariti pravo na refundaciju na boravak njihove dece u vrtiću.

"U toku ove nedelje će oni te odbijenice u predškolskim ustanovama sigurno dobiti, posle toga oni dolaze kod nas gde Sekretarijat radi rešenje i posle toga su na refundaciji sve vreme dok im dete boravi u privatnom vrtiću i dok se ne upiše u prvi razred", istakao je Gak i na taj način demantovao da odbijenice traju do avgusta.

Izgradnja 12 novih vrtića

Dodao je i da će Direkcija za gradsko i građevinsko zemljište raspisati tender za izgradnju 12 novih predškolskih ustanova.

"Mnogo toga smo pokrenuli i ja očekujem da u narednih godinu dana otvorimo 3.000 novih mesta u državnim vrtićima", rekao je Gak.

Na pitanje da prokomentariše svoju izjavu da vrtići nisu bebi servis, Gak je rekao da je to zlonamerno preneto, kao i da ta izjava nije preneta u celosti.

"Ja sam rekao da su vrtići više od toga, da su oni pre svega vaspitno-obrazovne ustanove, da tamo rade vrhunski profesionalci, da su se vremena promenila i da danas kada dete upisuje prvi razred mnogo se više očekuje od deteta nego pre 10, 15 ili 20 godina", naveo je Gak.

Naglasio je da je cilj da se deca što pre uključe u predškolski sistem kako bi učila sve što je potrebno pre nego što dođu u školu.

Ukazao je da je u Beogradu poslednji vrtić sagrađen 2018. godine i da se čeka saglasnost protivpožarne inspekcije da se dobije upotrebna dozvola i da vrtić na Altini bude otvoren.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво