Lončar o Teletonu: Hajde da se udružimo i kupimo aparat za magnetnu rezonancu

Uoči Teletona koji se održava sutra u 21 čas, u okviru RTS-ove kampanje "Rak je izlečiv", ministar Zlatibor Lončar pozvao je sve da se udruže kako bi se prikupio novac za kupovinu novog aparata za magnetnu rezonancu u Kliničkom centru Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar pohvalio je to što je RTS organizovao Teleton, čiji je cilj da se prikupi novac za aparat za magnetnu rezonancu, koji će biti poklonjen Kliničkom centru Srbije.

"Hajde sutra zajedno da skupimo taj novac, da imamo još jednu magnetnu rezonancu, da pomognemo ljudima da se bolest što pre dijagnostikuje i izlečimo ih", rekao je Lončar.

Ukazao je na to da, i kada postoji višak u državnoj kasi, on mora ravnopravno da se rasporedi.

"Neko hoće da budu povećane plate, morate da uložite da ne prokišnjava, da zamenite prozore, da obnovite zgrade, da uzmete novu opremu, da kupimo nove aparate...", naveo je Lončar.

Ministar je govorio i o novim zakonima iz oblasti zdravstva, za koje kaže da donose "mnogo toga".

"Najbitnije je da će bez overene zdravstvene knjižice pacijenti moći da se palijativno zbrinjavaju, moći će i skrining program bez zdravstvene knjižice ili vakcinacija", rekao je Lončar.

Objasnio je da se to odnosi na retke i najteže, maligne bolesti, te da će posebna komisija odlučivati o tome ko ispunjava uslove.

Na komentar novinarke da se to ne odnosi na obolele od autizma, Lončar je rekao da i ovo što je urađeno nije "palo sa neba", te da košta milione.

Govoreći o obaveznom skriningu, za koji će građani morati da plate deo troškova za lečenje – ukoliko se ne odazovu pozivu, Lončar je rekao da se između života i smrti uvek bira život.

"Da l' će to nekome da se svidi ili neće... Želimo da živite i da vaša porodica bude uz vas i da društvo bude što zdravije", poručio je građanima.

Naglasio je da je preko akcije besplatnih pregleda 200.000 ljudi pregledano.

"Njih 379 je odmah zadržano na lečenju jer je otkrivena bolest, a 9.066 njih otišlo je na dodatnu dijagnostiku i imaju sve šanse da budu izlečeni. Da smo samo jednog pacijenta spasili bio bi uspeh, a ne stotine i hiljade ljudi", poručio je ministar.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво