Automobil, od prevoznog sredstva do asistenta

Međunarodni salon automobila u Beogradu otvara se u 18 časova. Pod kupolom sajma 48 premijera, od čega su mnogi automobili na električni i hibridni pogon. Miloš Petrović iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova kaže za RTS da je to sajam inovativnih proizvoda jer automobil nije više samo prevozno sredstvo, nego pravi mali asistent.

Sajam svake godine proda trećinu novih vozila na tržištu, a trenutno je najveća sajamska priredba u regionu, na kome su svi brendovi na okupu. Dok veliki proizvođači polako odustaju od najpoznatijih sajmova, u Beograd svi dolaze.

Doktor Miloš Petrović iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova kaže za RTS da se sajamske manifestacije gase i dodaje da je poznato da francuski proizvođači automobila više ne dolaze u Nemačku, dok nemački iz Frankfurta ne dolaze na sajam u Parizu.

"Naša asocijacija koja zastupa sve svetske proizvođače potpisala je novi četvorogodišnji ugovor, što znači da će ova manifestacija i naredne četiri godine biti pred beogradskom publikom", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, svi koji posluju u Srbiji biće prisutni u punom sjaju i ove godine.

Petrović ističe da su naše komparativne prednostu blizina sirovina.

"Folksvagen ulaže 800 milijardi evra u elektrifikaciju, mi imamo 30 odsto nalazišta litijuma – potpuno je prirodno da neko bude blizu sirovine a naši putevi i prilaz svim gradovima u Evropi za jedan dan, svaki kamion može biti u svakoj fabrici u Evropi što nam obećava da imamo dobru perspektivu za tako nešto", rekao je Petrović.

Govoreći o mogućnosti za dolazak "Folksvagena", Petrović kaže da se svi ukrupnjavaju i da veliki usisavaju male.

"Tako da, kao što imate tri svetska proizvođača aviona, tako će biti tri svetska proizvođača motornih vozila, samo će robne marke na haubama tih vozila biti druge", istakao je Petrović.

Sajam inovativnih proizvoda 

Prema njegovim rečima, ovo je sajam inovativnih proizvoda jer automobil nije više samo prevozno sredstvo, nego pravi mali asistent.

Svet ide u elektrifikaciju i ne postoji proizvođač koji u svom programu nema električna vozila, ukazuje Petrović.

"Prvi put je ove godine auto godine u Evropi električni automobil, mi ne možemo mimo sveta, radimo na regulativi i ove godine svetski proizvođači su doveli električne automobile bez obzira na to što nema podsticaja i infrastrukture za to, ali radimo na tome", rekao je Petrović.

Ono o čemu se postigne dogovor u ovih deset dana, realizuje se tokom cele godine, velike kompanije obnavljaju vozne parkove i svi dogovori se realizuju u narednih tri do šest meseci, koliko treba i da se proizvedu automobili, a svi uvoznici su spremili prave cene i dobre lagere za ovu manifestaciju, zaključio je Petrović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво