Pitanje svih pitanja – kako sprečiti iseljavanje iz Srbije

Prema podacima Organizacije za ekonomsku bezbednost i saradnju, Srbiju je od početka veka napustilo oko 654.000 ljudi, što znači da smo izgubili ceo Novi Sad i Niš. Najviše odlaze mladi između 15 i 24 godine. Ministar rada Zoran Đorđević kaže za RTS da su emigracije "pitanje svih pitanja" – kako da opstanemo, zadržimo i vratimo mlade.

Država Srbija planira da formiranjem Koordinacionog tela za ekonomske migracije zaustavi masovni odlazak iz zemlje. Danas će se održati prvi sastanak tima.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da su u timu akademici, univerzitetski profesori, ali i eksperti koji se bave ekonomskim migracijama, kao i sindikati, unije poslodavaca i privrednici.

Vlada će, ističe, tom Koordinacionom telu dati logistiku kako bi se uradili studija, strategija i akcioni plan.

"Ovo je pitanje svih pitanja – kako da opstanemo, zadržimo i vratimo mlade u Srbiju", naveo je Đorđević.

Procenjuje se da se za dve godine iz Srbije u Nemačku iselilo više od 51.000 ljudi, a u prvoj polovini 2018. gotovo 19.000 radnika iz Srbije imalo je dozvolu boravka u Nemačkoj, što je 2.000 više nego u istom periodu prethodne godine, podaci su nemačke Savezne službe za migracije.

Đorđević upozorava da bismo dodatan problem mogli da imamo u budućnosti, kada Srbija uđe u EU – nekontrolisan odliv građana u pojedine države članice.

"Od 2014. radimo ozbiljno po svim segmentima. Zatečeno stanje nije bilo dobro, ali kada su reforme pokazale rezultate, stekli su se uslovi da formiramo tim, imamo podlogu koju možemo da im damo kako bi nam rekli šta da uradimo", istakao je ministar rada.

Zvanični podatak pokazuje da svaki treći student planira da ode iz Srbije, a da ne namerava da se vrati 76 odsto visokoobrazovanih ljudi.

Osim bez lekara, medicinskih sestara i tehničara, ostajemo i bez vozača, pa je sve više penzionera za volanom gradskog prevoza u Beogradu.

Đorđević ukazuje da je obaveza Vlade da stvori uslove kako bi oni sami želeli da ostanu u Srbiji i ovde videli perspektivu.

Iako ne očekuje da će Srbija u kratkom roku postati ekonomska meka, ukazuje da je Srbija prelepa zemlja, zemlja odličnih radnika. Imamo potencijal i verujem da ćemo uspeti, zaključio je Đorđević.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво