Lekar iz Bostona leči srce deci u Srbiji

U Institutu za majku i dete oporavljaju se pacijenti kojima su urađene najkompleksnije operacije na srcu. Operisao ih je čuveni kardiohirurg koji radi u Dečjoj bolnici u Bostonu. Ta bolnica je godinama proglašavana najboljom dečjom bolnicom ne samo u Americi već i u svetu.

Najmlađe operisano dete je beba od šest meseci, i u trenutku kada je ekipa RTS-a snimala reportažu, lekari su joj radili ultrazvuk,  ali prvi rezultati pregleda posle operacije, su dobri. Čuveni kardiohirurg iz jedne od najboljih dečjih bolnica ponovo je gost Beograda.

"Naravno da sam se rado odazvao da dođem da pomognem najmlađim pacijentima. To su sve kompleksne srčane mane. Rekonstruisali smo mitralne zalistke, umesto da im zamenimo, i na taj način spasli smo pacijente teških stanja i ozbiljnijih zdravstvenih problema u budućnosti", kaže dr. Kristofer Berd sa Dečje bolnice iz Bostona.

Kardiohirurg Instituta za majku i dete Mila Stajević kaže da rešavaju mnoge srčane mane koje se mogu raditi u našim uslovima.

"Ali ima mana koje su prilično retke i kako smo mala zemlja, retko ih i viđamo, i u takvim situacijama imamo opciju da zahvaljujući RFZO dovedemo strane stručnjake. Kris je iz najbolje dečje bolnice sa Harvardskog univerziteta i što bi rekao Oskar Vajld, ja volim najbolje", kaže Mila Stajević. 

U sali tokom operacije uz velikog stranog stručnjaka, pored naših iskusnih lekara, i oni malo mlađi, koji su budućnost našeg zdravstva.

"Ja sma prvi specijalista dečje kardiohirurgije koji je prošao ceo trening. Samostalne specijalizacije osnovane su pre 10 godina  a imam tu čast da budem prvi. Upisao sam medicinu jer sam uvek bio zaljubljen u srce", kaže specijalista kardiohirurgije  Instituta za majku i dete dr. Ivan Dizdarević.

U Institutu za majku i dete kažu da će se saradnja sa stranim stručnjacima nastaviti i ubuduće, jer to je dobro i za naše pacijente, ali i za usavršavanje naših lekara.

"Nije lako obezbediti stručnjaka ovakvog formata kao što je profesor Bert da dođe u našu ustanovu i uradi intervencije koje zahtevaju specifičan pristup, donosi viši napredniji način razmišljana, i u kardiohirurgiji i kardiologiji, podstiče unutrašnji razvoj ove oblasti kod nas", kaže dr. Vladislav Vukomanović, kardiolog Instituta za majku i dete.

Troškove operacija platio je Republički fond za zdravstveno osiguranje, i za sve pacijnete nisu koštaju koliko bi koštalo slanje i lečenje jednog deteta u inostranstvu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво