Bujošević: RTS pokušava da očuva normalnost Srbije

RTS i ove godine najgledanija televizija u Srbiji i jedan od 17 javnih medijskih servisa u Evropi koji je najgledaniji u svojoj zemlji, kaže generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević. Sledeće godine očekuje se oko 130 premijernih epizoda serijskog programa, najavio je Bujošević.

Dragan Bujošević je u intervjuu za Dnevnik istakao da je RTS najgledanija televizija u celom regionu, i da je gledaniji nego što su javni servisi u Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, Albaniji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Mađarskoj.

"Prošle godine smo imali 277 dana kao najgledanija televizija", podsetio je Bujošević, ističući da je taj rezultat ostvaren i pored toga što RTS ima svoj naučni, obrazovni i kulturni program, što nema nijedna druga telvizija.

Navodi da je RTS jedina televizija koja ima veoma visoke standarde i koja pokušava da očuva vrednosti društva i normalnost Srbije.

"Jedina smo televizija koja nikoga ne mrzi, koja nikome ne preti, koja se ne iživljava na bilo kome", kaže Bujošević.

Govoreći o finansijama, direktor RTS-a je rekao da će predstojeća godina biti više nego stabilna.

"Mislim da smo mi već sada 'betonirali' našu finansijsku stabilnost", kaže Bujošević i dodaje da je 2014. godine RTS imao gubitak od 18 miliona evra, dug prema bankama od 18 miliona kao i dug prema dobavljačima oko 30 miliona.

Finansijska konsolidacija RTS-a

Kako navodi, od 2015. firma svake godine ima dobit, a od 2017. godine, posle više od decenije, RTS je firma koja po završnom računu ima gotovinu na svom računu.

"Vratili smo oko 10 miliona evra bankarskih kredita i vratićemo naredne godine još oko osam, devet miliona i ostaćemo kao firma koja više nema nijedan bankarski kredit", kaže Bujošević. 

Ističe i da je dug prema dobavljačima apsolutno smanjen i da to znači da sada ugovor koji RTS potpiše sa nekim služi kao garancija banci da se dobije kredit.

"Mislim da ćemo naredne godine suštinski ostati bez dugova. Ostaće nam samo dug prema Vladi Republike Srbije", rekao je Bujošević.

Smatra da je sve što je urađeno u finansijama i u programu osnov da se povećaju plate u firmi.

"To ne možemo da uradimo mimo zakona, naravno. Ali, plate u RTS-u su manje nego što su u Beogradu. Prosek plata je negde 52.000 dinara, u Beogradu je oko 62.000", rekao je Bujošević i dodao da se nada da će moći da se povećaju plate, ističući da prvo mora da se napravi dogovor sa sindikatima.

Generalni direktor RTS-a kaže da konsolidacija RTS-a ne bi bila postignuta bez stabilnog finansiranja koje je omogućila Vlada Republike Srbije.

"Mislim da ćemo naredne godine imati i onaj drugi deo koji se traži u zakonu, a to je dovoljno finansiranje RTS-a. Biće, mislim, u narednoj godini sasvim dovoljno para za RTS", rekao je Bujošević.

Sledeće godine oko 130 premijernih epizoda 

Kada je reč o serijskom programu, ova godinama počela je "Nemanjićima", a završila se "Korenima" i serijom "Jutro će promeniti sve".

Bujošević najavljuje da će naredne godine biti oko 130 premijernih epizoda serijskog programa.

"Ako sve bude u redu, negde u decembru ćemo svaki dan imati premijeru neke serije", rekao je i objasnio da će od ponedeljka do petka biti prikazivane serije Siniše Pavića.

Kako je istakao, "tek će se onda iz Evropske federacije javnih medijskih servisa čuditi kako RTS sa tako mala novca pravi tako mnogo programa".

Generalni direktor RTS-a zahvalio je svim gledaocima RTS-a na poverenju.

"Želim svima da budu zdravi i veseli, sve ostalo je preterivanje", poručio je Bujošević.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво