Zajedno za novi život, o značaju transplantacije širom Srbije

U nameri da ukaže na značaj doniranja organa, udruženje "Zajedno za novi život" pokrenulo je kampanju u toku koje će obilazati gradove u Srbiji kako bi građanima ukazali na značaj transplantacije.

Za Slavicu Obradović iz Beograda i njenu porodicu, svaki dan je borba u protekle četiri godine, koliko čeka na novu jetru. Kao potencijalni primalac pozivana je tri puta, ali su organe dobijali pacijenti kojima je tada zdravstveno stanje bilo ugroženije. Pozivu lekara i dalje se nada.

"I dan danas, svaki put se nadam da je to taj put – sad sam ja na redu, a onda vidim da je neko drugi. Međutim, i dalje sam uverena da će zazvoniti telefon i reći: ponovo dođi u Urgentni centar, imamo organ za tebe", priča Slavica.

Mladen Todić, predsednik Udruženja "Zajedno za novi život", dobio je šansu za novi život, zahvaljujući velikoj humanosti porodice koja je izgubila svog najbližeg.

U Urgentnom centru u Beogradu, pre dve godine transplantirana mu je jetra.

"Osim toga što mi je, naravno, kao i svakom pacijentu koji je transplantiran produžen život, meni je život učinjen i kvalitetnijim, sadržajnijim i promene koje su se desile nakon toga u ove dve godine unazad su ne samo za mene neverovatne već i za celu moju okolinu", kaže Mladen.

Iako su prema novom zakonu svi potencijalni donori, transplantacija se ne radi bez saglasnosti porodice.

Zbog toga je udruženje "Zajedno za novi život" i pokrenulo inicijativu u nameri da ukaže na to da gašenjem jednog života nekoliko drugih može da se spasi, kao i da je, prema statistici, veća šansa da ljudima organ zatreba nego da budu donori.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво