Dobri prinosi paprike, povećan izvoz u Rusiju

U Jablaničkom okrugu paprika se gaji na 2.100 hekatara. Prinosi u plastenicima su dobri, ali paprikama koje se sade na otvorenom potrebno je više sunca i pravovremena zaštita. Ove godine veće količine paprika se izvoze u Rusiju i zemlje u okruženju.

Na imanju Stojkovića u selu Navalinu kod Leskovca paprika je posađena na jednom hektaru. Uz sve agrotehničke mere koje primenjuju, pažljivo biraju i sorte. Imaju ogledni plastenik.

"Radimo svake godine odabir novih hibrida koji bi zadovoljili tržište to jest krajnjeg potrošača, a i nas proizvođače", kaže Jovica Stojković.

Šezdeset odsto paprika u leskovačkom kraju gaji se u plastenicima. Prinosi su dobri – od 30 do 50 tona po hektaru.

Povrtari razmišljaju kako će sačuvati papriku na otvorenom koja stiže za berbu tek krajem avgusta.

"Trebalo bi više sunca, ali kad ga nema, mi moramo da štititmo biljke na vreme dok su sad male u porastu, a posle je sve kasno", dodaje Jovica.

Od paprike koju sade na dva hektara živi i osmočlana porodica Cvetković u Velikoj Biljanici. Od maja do novembra predaha nema. Babura, šilja, zelena, ljuta. Dok jedna sorta sazreva, druga se uveliko bere.

"Velika su ulaganja, veliki rad rad je potreban za svaki posao pa i za ovaj. Može da se živi... koliko dobro, sve zavisi od godine", ukazuje Saša Cvetković, povrtar iz Velike Biljanice.

Prošle godine u ovo vreme za kilogram paprika na veliko plaćalo se 110 dinara a sada od 50 do 70 dinara. Toliko koštaju i na leskovačkoj zelenoj pijaci. Ponuda bogata, a prodaja bi, kažu, mogla da bude bolja.

Na 2.100 hektara u Jablaničkom okrugu godišnje se proizvede oko 60.000 tona paprika.

"Određene količine paprike izvezene u Rusku Federaciju, a evo sada u punom jeku sezone nekih 70 do 80 odsto paprika se izvozi u zemljama u okruženju", napominje Dalibor Cvetanović, direktor PSSS Leskovac.

Samo savremena, planska, dobro organizovana proizvodnja kao i udruživanje proizvođača mogu da obezbede siguran plasman, dobru zaradu i veći izvoz.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво