Magični uspesi mladih srpskih programera

U samo mesec dana, tim srpskih studenata pobedio je na dva međunarodna takmičenja u programiranju, takozvanom hakatonu.

Alibaba je samo trebalo da izgovori čarobne reči "Sezame, otvori se!" i vrata od pećine sa blagom su se otvarala. Međutim, da bi na rečenicu "Lampo, uključi se!" sijalica stvarno zasijala, nije potrebna magija, već laptop! Potrebno je mnogo učenja, programerskih kodova i neprospavanih noći.

Četvorica mladih programera iz Srbije osmislila su pametnu hotelsku sobu u kojoj se glasom uključuju sijalice, pali klima, poziva taksi ili od recepcionera naručuje hrana.

Rešenje za hotelsku sobu budućnosti koje su ponudili studneti Miloš Zečević, Mihajlo i Aleksandar Nikodijević i Gordan Pendić bilo je najbolje na takmičenju održanom od 8 do 10. juna u Budimpešti.

Da magija bude još veća, isti tim dve nedelje ranije pobedio je na još jednom međunarodnom hakatonu - u Bratislavi.

Tada su osmislili sistem koji sprečava prikazivanje lažnog broja pregleda reklama na internetu. Odnosno, uz rešenje mladih srpskih programera, oglašivač može sa sigurnoću da zna koliko ljudi je videlo njegovu reklamu i koliko puta.

"Na takmičenjima u Srbiji smo imali odlične rezulate, ali sada smo se prvi put takmičili u inostranstvu i stvarno se nismo nadali ovakvom uspehu", kaže za Internet-portal RTS-a Miloš Zečević.

Inače, hakatoni su takmičenja na kojima programeri pronalaze rešenja za zadati problem.

Zadatak dobiju na licu mesta, kada takmičenje počne i obično imaju 48 sati da ponude rešenje.

To znači da svih 48 sati programiraju, zatvoreni u sobi, bez spavanja!

"Nismo se odvajali od laptopa, osim kada idemo do toaleta ili jedemo. Na takmičenjima u Srbiji obično dremnemo po sat-dva, na podu, ali sada nismo sebi smeli da dopustimo odmor i vredelo je!", kaže Miloš Zečević.

Pobeda na takmičenjima, na kojima su učestvovali timovi iz više od deset zemalja, srpskim programerima donela je mogućnost da nastave saradnju sa kompanijama koje su organizovale hakatone i da svoje ideje sprovedu do kraja. Magično, zar ne?

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво