Da li se digitalni sistemi Estonije mogu primeniti u Srbiji?

Kako se u Estoniji otvara firma za 18 minuta i zbog čega kažu da samo brak, razvod i prodaja kuće nisu digitalizovani? Još uvek. Da li se nešto od digitalnih sistema može primeniti u Srbiji? Na primer u Sjenici, koja nema ni jedno administrativno sedište državnih institucija, već se ona nalaze u šest drugih opština.

Otvoriti relativno brzo firmu u Sjenici, kažu nadležni, nije problem. Međutim, svaki problem koji nastane nakon toga, ne možete rešiti u Sjenici.

"Morate da idete u ispostave, ekspoziture i filijale, jer mi nemamo ovde apsolutno nikakve ingerencije i mogućnosti da pomognemo ljudima", kaže Edis Muminović iz Odeljenja za privredu i razvoj Sjenice.

Sjenički privrednici zato ne mogu da iskoriste subvencije za zapošljavanje.

"U Sjenici zbog obimne dokumentacije mnogi izbegavaju da učestvuju i da na neki način budu kandidati da mogu pomoću subvencije da daju novi posao", kaže Fikret Hamidović iz preduzeća "Daks intimo".

Sjeničaci probleme rešavaju na ovaj način. Policija i pravosuđe u Novom Pazaru. Zdravstvo u Užicu. Šumarstvo u Ivanjici, vodoprivreda u Priboju. Finansije u Novoj Varoši, a katastar u Prijepolju. Rudarstvo u Resavici.

Hazbo Mujović, predsednik Opštine, kaže da Sjenica pripada formalno jednom, a praktično u dva okruga.

"I to jedan Zlatiborski, a drugi Moravički odnosno Raški okrug. I mi imamo situaciju da građani opštine Sjenica često moraju da regulišu svoje obaveze na rasponu od 200 do 300 kilometara", navodi Mujović.

Digitalizacija u Estoniji, uštedeli 800 godina birokratije

Birokratija i javni servisi na sličan su način funkcionisali i u Estoniji. Za dve decenije od početka digitalizacije države, uštedeli su 800 godina birokratije.

Indrek Ounik iz e-Estonia Showroom-a navodi da je stopa upotrebe birokratije minimalizovana, jer transakcije mogu biti potpuno automatizovane.

"Automatizovane su jer Vlada prikuplja informacije digitalno, što znači da poslove obavljaju mašine, što opet znači da nema potrebe za osobom koja će staviti pečat na dokument koji nam je potreban. A samim tim i čekanja", kaže Ounik.

Procedura otvaranje firme i u ostalim državama zahteva ogromnu dokumentaciju. Ne i u Estoniji.

"U našem slučaju sve možete završiti na jednom mestu, potpuno digitalno u roku od par minuta. Ipak, proceduru proverava zvaničnik Vlade. Čitava procedura otvaranja firme u Estoniji ne traje duže od par sati", navodi Ounik.

Estonci su otišli toliko daleko u digitalizaciji da bilo koji građanin sveta može otvoriti firmu i dobiti digitalno državljanstvo te zemlje.

Do sada je zabeleženo više od 20.000 digitalnih državljana, ali i približno 3.300 kompanija koje posluju putem estonskog digitalnog sistema.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво