Srbija posvećena zaštiti životne sredine, OEBS velika podrška

Ove godine obeležava se 20 godina od potpisivanja Arhuske konvencije, koju je Srbija ratifikovala 2009. godine, a ova konvencija predstavlja međunarodni instrument zaštite životne sredine i sadrži tri grupe pravila koja se odnose na pravo građana na dostupnost informacija, pravo građana da učestvuju u donošenju odluka o životnoj sredini i prava na pravnu zaštitu u slučaju kada su prethodna dva prava povređena.

Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine Ivan Karić rekao je da je Srbija još 2004. godine počela sa sprovođenjem odredbi Arhuske konvencije, a da je krajnji cilj stvaranje uslova u kojima bi svi standardi koje ona sadrži bili ispunjeni.

Naveo je da Ministarstvo zaštite životne sredine priprema set zakona koji će biti doneti tokom ove godine i istakao da Srbija najveću zahvalnost u unapređenju životne sredine duguje Misiji OEBS-a.

"Ministar Trivan i svi mi ostali koji činimo tim Ministarstva smo garant da će biti učinjeno sve da iskustvo koje nosimo 20 godina unesemo u Ministarstvo i pretočimo u dela", rekao je Karić na konferenciji "20. godišnjica Arhuske konvencije i devet godina iskustva u Srbiji".

Ukazao je da Srbija ispunjava osnovne postulate Arhuske konvencije, dostupnost podataka, učešće javnosti u donošenju odluka kroz javne rasprave na raznim nivoima vlasti, obuke za inspektore i predstavnike pravosuđa...

Šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji Jan Lunberg rekao je da OEBS prepoznaje značaj koji Srbija daje pitanjima zaštite životne sredine i podsetio da je Arhuska konvencija jedinstvena, jer kao multilateralni ugovor u oblasti zaštite životne sredine obezbeđuje povezanost države i civilnog društva i poziva građane da više učestvuju u zaštiti životne sredine.

"Osnovno usmerenje OEBS-a u ovoj oblasti je implementacija Arhuske konvencije, jedan od osnovnih načina za njeno sprovođenje je putem Arhus centara i drago mi je da smo uspeli da ih osnujemo pet u Srbiji", rekao je Lunberg.

Ističe da u 57 država članica OEBS-a ima ukupno 60 Arhus centara od čega se pet nalazi u Srbiji, što je 8,5 odsto.

"To pokazuje koliko je pitanje zaštite životne sredine važno u Srbiji i mislim da je odgovornost svih nas da ove centre održimo", naveo je Lunberg.

Arhuska konvencija je usvojena 25. juna 1998. godine na IV Konferenciji "Životna sredina za Evropu" u gradu Arhusu (Danska).

Narodna skupština Srbije usvojila je Zakon o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine (ratifikovana Arhuska konvencija) 12. maja 2009. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво