Klik za treće doba – projekat međugeneracijske saradnje

Nikad nije kasno za učenje, pa ni za nove tehnologije. Polaznici kursa računara stariji sugrađani iz gradskih gerontoloških centara i studenti koji su ih obučavali večeras su obeležili završetak obuke. Projekat nazvan Međugeneracijska saradnja organizovan je na inicijativu premijerke Ane Brnabić sa ciljem da se najstarija generacija obuči za samostalni rad na računaru na osnovnom ili naprednom nivou.

Mladi su učili najstarije o računarima, a ostali su zadivljeni bojama života koje su dobili zauzvrat. Neke dame iz hora mogu da im budu i prabake. U zadatku ko će prvi poslati mejl ili se uključiti na skajp takmičili su se Goran i Zora. Ko je pobedio nije ni važno jer je osnove računarstva do sada savladalo više od 100 penzionera.

"Proširila sam znanje, naučila da koristim fejsbuk koji nisam koristila ranije, sad recimo igram bridž na toj društvenoj mreži", navodi Zora Rakočević, polaznica kursa računara.

Najstarije su na računarima obučavali studenti FON-a i andragogije Filozofskog fakulteta, koji su izneli ceo projekat.

"Studenti su sa jednim prelepim entuzijazmom pristupali celoj obuci. Apsolutno je sve proteklo u savršenom red,u i ono što mi imamo kao rezultat su – prezadovoljni i korisnici i studenti", objašnjava Nevena Nikolić, koordinatorka projekta.

Vukašin Grozdić iz kabineta predsednice Vlade navodi da je ovo bio prvi ciklus i da će se sa ovom praksom nastaviti i van Beograda.

"Imali smo ovaj prvi ciklus da zapravo vidimo kako to izgleda u praksi i da li možemo da povećamo obuhvat ljudi sa kojima ćemo raditi, i definitivno možemo. Ovo će ući kao stručna praksa studentima, postaće deo dobre saradnje i sigurno ćemo širiti ovo širiti i van Beograda, objašnjava Grozdić.

Kraj obuke uveličala je i grupa "Superbake", spremna da znanje o kolačima menja za obuku na računarima.

Jednomesečni kurs završen je nezaboravnim koncertom, jer računari najstarijima služe za druženje i zabavu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво