Država pomaže smeštaj najugroženijih u privatne domove za stare

Kako bi smanjili liste čekanja, resorno Ministarstvo uskoro objavljuje ponudu za vlasnike licenciranih privatnih domova za stara lica, da uz subvenciju države, prime najugroženije korisnike. Dok su u državnim domovima kapaciteti puni, u privatnima uvek ima mesta više. Na smeštaj u dom, trenutno čeka nešto više od 900 osoba. Javni poziv biće raspisan za desetak dana.

Sticaj životnih okolnosti, ugroženo zdravlje i još lošija materijalna situacija, Mirku Jovanoviću nisu ostavili mnogo izbora osim da prihvati odlazak u dom. Smeštaj mu plaća država, jer je bez primanja.

"Moja rođena sestra mi je dosta pomagala, pomaže i sad, i zahvalan sam joj na tome. Međutim da mi toliko pomaže, da plaćam troškove svakodnevnog života jednostavno nema", objašnjava Jovanović.

Samo u Gerontološkom centru Beograd, država plaća smeštaj za više od trista korisnika.

"U pitanju su nažalost osobe sa margina društva, dolaze iz svojih stanova gde su ih možda samo komšije obilazile. Najčešće su to osobe sa težim zdravstvenim stanjima", navodi Ivana Trmčić, upravnica doma "Bežanijska Kosa".

Na dom o trošku države imaju pravo oni koji nisu materijalno i stambeno situirani, ili su narušenog zdravlja, nemaju porodicu i srodnika, a i ako ih imaju, oni ne mogu o njima da se staraju.

"Neko lice ima određene prihode ili primanja, ali oni nisu dovoljni da pokriju kompletan iznos troškova smeštaja. Tu se najpre mora utvrditi obaveza srodnika koji su u zakonskoj obavezi izdržavanja. Ako iznos koji mogu da izdvoje nije dovoljan, onda će se uključiti budžet", objašnjava sekretarka Centra za socijalni rad u BeograduSanja Milatović.

Isti uslovi za privatne domove

U budžetu za ovu godinu za to su predviđena 204 miliona dinara. Država nudi i vlasnicima privatnih domova, da pod istim uslovima kao i državni, uz subvenciju od oko 33.000 dinara po korisniku, zbrinu najugroženije.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miloš Janković kaže da se nada da će se privatni pružaoci usluga odazvati na poziv resornog ministarstva i da će naći svoj interes kako bi se rešila lista čekanja. "Nužno je da postoji interes i to je sasvim razumljivo s obzirom da se radi o privatnom poslu", dodaje Janković.

Da li im se isplati, kažu privatnici, kalkulisaće kada budu znali sve uslove. Mesta ima ali su i cene u privatnim domovima znatno više nego u državnim. U nekima su i do 100.000 dinara.

"Kada izađe konkurs mi ćemo biti načisto koliko ljudi od privatnih pružaoca ima realne mogućnosti da za taj novac nekog smesti – da pokriju svoje osnovne troškove i ostvare profit", ističe Radoslav Milovanović iz Udruženja privatnih domova za stara lica.

Veće interesovanje privatnika očekuje se na jugu i istoku zemlje zbog nižeg standarda i cena smeštaja, kažu u Udruženju privatnih domova. Ne isključuju ni Beograd i Novi Sad, gde ima više slobodnih mesta, jer kako kažu, prazan krevet je najskuplji krevet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво