Snažne emotivne veze Šapca i grčkog grada Argostolija

Šabac i grčki grad Argostoli pre 23 godine spojila je potpisana povelja o bratimljenju, a ono što ih i danas vezuje su saradnja i prijateljstvo i neraskidive veze. U oktobru prošle godine Šabac je dobio ulicu u glavnom gradu Kefalonije, a od juče jedna ulica u Šapcu nosi naziv grada Argostolija.

Hiljadu tristotine kilometara morem i kopnom su prešli da bi videli Šabac. Niske temperure još su veći izazov za hor sa Kefalonije da u ulici svog grada otpevaju grčku himnu.

Ulica Argostolija u čast bratimljenja kao simbol višedecenijskog prijateljstva i veza dva grada i stanovnika.

"Neki kažu da sam više Srbin nego Grk, volim Srbiju pošto sam studirao u Beogradu, ali kroz našu saradnju volim i Šabac", kaže počasni konzul Srbije u Grčkoj Viktor Ruhotas.

"Šabac i Argostoli su otišli korak dalje u bratimljenju mi sad imamo i zajedničke porodice Šapčanki i Šapčana i meštana Argostolija i to je ono što je najvažnije, mi imamo zajednički život", ističe gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Kao što je i Šabac dobio svoju ulicu u centru glavnog grada Kefalonije, tako je i ulica Argostoli u najužem šabačkom gradskom jezgru.

Za 23 godine prijateljstva brojne delegacije, folklorna, sportska društva menjala su se na obalama Jonskog mora i Save. Vezali su ih ista shvatanja i temperament, a prijateljske veze prerasle i u rodbinske.

"Moja snaha je iz Šapca i ja sam jako srećan i ponosan na ovo bratstvo i saradnju", ističe Jorgos Papadimas iz Argostojia.

U Argostoliju žive dve Šapčanke na Kefalonijskom ostrvu dvadesetak naših državljanki. Šabac ima jednu snahu i dva zeta iz Grčke.

"Ne osećam se kao strankinja naravno, svi su prijatelji, skoro devet godina živim ovde", kaže Ageliki Kalamaseno iz Atine.

Marija Oljača Klaraki iz Šapca je u Grčkoj živela 11 godina, a u Šabac je dovela grčkog zeta, gde žive sa decom.

U oba grada kažu ulice su zalog neraskidivih veza budućim generacijama, da znaju da su i u Šapcu i u Argostoliju kao kod svoje kuće.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво