Da li slogani podstiču rađanje?

Kako je najavljeno, 2018. godina biće posvećena borbi za veći natalitet. Prvi pokušaj buđenja svesti budućih roditelja, međutim, nije uspeo. Iako je na adresu Ministarstva kulture i informisanja stiglo više od hiljadu predloga slogana za podsticanje rađanja, nijedna ideja nije ispunila sve kriterijume. Komisija od slogana ne odustaje, ali će ih, kažu, ubuduće pisati stručnjaci.

"Dosta reči, nek zakmeči" je poruka kojom je dvadesetjednogodišnji student, Miloš Veljović, želeo da upozori na problem nataliteta. Od šest nagrađenih slogana njegov je zauzeo drugo mesto. Međutim, umesto kao podsticajnu, neki njegovu ideju tumače kao uvredu.

 

"Mislim da sam uspeo, neki ne misle tako, ali ja ga ne bih poslao da mislim da je loš. U razgovoru sa bratom, on je rekao nek zakmeči više u šali, ja sam rekao to je super, daj da dodamo nešto da lepo zvuči. I dodao sam "dosta reči". Pritom, ne misleći da nekoga osuđujem, napadam ili naređujem da rađa", objašnjava Veljović.

Da li će kampanja biti uspešna ako lepo zvuči ili ako upozorava, nije jasno ni posle ovog pokušaja. Polemiše se o tome šta je veći podsticaj rađanju, slike i glasovi beba ili iznošenje mračnih statističkih podataka.

Igor Avžener, marketinški stručnjak, kaže da uvek postoje dva načina. "Jedan je budućnost koja je svetla, a drugi je budućnost koja je crna. U zavisnosti od toga kako želite da predstavite budućnost, bez beba će biti crna, a sa bebama bi trebalo da bude blistava", rekao je Avžener.

Prema njegovim rečima, taj glagol zakmečati je izazvao takve reakcije, ali on jeste važan jer ne romantizuje roditeljstvo, on govori da to baš i nije lako, to ume da bude i naporno za slušni aparat, ali je ipak nešto najlepše.

Pre kampanje, saglasni su stručnjaci, trebalo bi odrediti ciljnu grupu. Onima koji znaju šta znači odgajati dete, potrebna je drugačija motivacija nego onima kojima to iskustvo tek predstoji.

"Ciljna grupa treba da budu pre svega oni koji još nisu rodili. Za razliku od nekih demografa i drugih stručnjaka koji misle da treba stimulisati rađanje drugog, trećeg deteta, ne možemo da stimulišemo rađanje drugog deteta, ako nije rođeno prvo dete", kaže demograf Goran Penev.

Slogan ne rađa decu. Zato kampanju treba da prate mnoge podsticajne mere.

"Možete da imate najbolji slogan za mercedes, ukoliko vi nemate dovoljno novca vi ga nećete kupiti. Isto je potpuno i sa decom", zaključuje Avžener.

Da reči mogu motivisati, ali samo uz odgovarajuće oblike pomoći, svedoči i Danska. Tamošnja kampanja, iako je izazvala lavinu kritika, povećala je broj novorođenčadi.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво