Koliko su čisti kanali za odvodnjavanje?

Prošle su skoro četiri godine od velikih poplava koje su zadesile Srbiju. Tada se postavilo pitanje prevencije – od izgradnje do čišćenja kanala za odvodnjavanje. RTS je proveravao koliko su kanali funkcionalni i da li smo naučili lekcije.

Najmanja kiša pokaže koliki je značaj kanala za odvodnjavanje u Vojvodini, a to se ovih dana vidi i na pašnjaku pored Žablja. Redovan rok za pročišćavanje kanala je pet do sedam godina.

Dok čekaju bager često se pretvore u mini deponije, što je, smatra Mile Zarin, poljoprivrednik iz sela Jaša Tomić, najveći problem.

"Te kanale smo mi poljoprivrednici iz nemara ranijih godina, ali i sada, doveli u situaciju da nisu u funkciji, jer smo u njih bacali sve i svašta. Ne kažem da su drugi, nego svi zajedno", kaže Zarin.

U Vojvodini ima 20.000 kilometara kanala, a čiste se prema prioritetu. Procena je da ovde godišnje za te radove treba 3,6 milijardi dinara, ali novca je uvek nedovoljno.

"Ono što mi uspemo da obezbedimo kroz sredstva budžetskog Fonda za vode, to je trećina potrebnih sredstava. A kroz dodatne programe preko zakupa državnog zemljišta uspemo još da podupremo to sa dvadesetak odsto – tako da je funkcionalnost kanalske mreže u svakom trenutku oko 50 odsto", kaže direktor JVP Vode Vojvodine Slavko Vrmdžić.

U Vodoprivrednom centru Morava, južno od Save i Dunava održavaju 750 kilometrara kanalske mreže, a uz to pripremaju i dokumentaciju za radove na području oko Požarevca, Čačka i Topole, na lokacijama važnim za ratare i voćare.

"Da bi poljoprivreda bila visokog intenziteta, mora prvo melioraciono da se uredi zemljište, da se urede kanali za odvodnjavanje, koji naravno u uslovima bez vode služe i kao kanali za navodnjavanje", rekao je direktor VDC "Morava" Dragoljub Miljojković.

Vodoprivredna preduzeća navode da bi se lokalne samouprave ozbiljnije morale uključiti u finansiranje čišćenja kanala.

Šabac je, na primer, 2015. i 2016. finansirao čišćenje 100 kilometara kanala u selima, a, na primer, u Lučanima je saniran bujični vodotok Bjelice koja se poslednjih godina izlivala devet puta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво