Za šest meseci mere za 7.500 nasilnika

U prvih šest meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici hitne mere su izrečene u blizu oko 7.500 slučajeva, izrađeno je više od 4.000 individualnh planova za štitu žrtve, a razmatrano je ukupno više od 20.000 slučajeva nasilja među kojima su i prijave od pre 1. juna.

To znači da je u 7.500 slučajeva nasilnik bio udaljen iz stana ili mu je izrečena zabrana prilaska žrtvi na period od 30 dana, kaže ministarka pravde Nela Kuburović.

"Pored toga, kooridinacione grupe izradile su više od 4.000 individualnih planova kojima se utvrđuje koje sve konkretne mere treba preduzeti konkretno kako bi se određenoj žrtvi pomoglo", dodaje ministarka.

Ukazala je na to da je tokom prvih šest meseci primene zakona razmatrano više od 20.000 slučajeva nasilja jer su nadležni organi postupali i po Uputstvu saveta za borbu protiv nasilja koji je formirala Vlada Srbije.

"To znači da se ne razmatraju samo novi slučajevi nasilja, već da tužilaštvo razmatra i prijave koje su podnošene i pre stupanja zakona na snagu", ukazala je Kuburović.

Naglasila je da ovi podaci pokazuju da se zakon efikasno primenjuje i ima preventivno delovanje, što je i bio cilj njegovog donošenja.

"Podaci pokazuju da i postoji sinergija svih organa koji treba da primenjuju zakon da koordinirano rade i utvrđuju koje sve mere treba preduzeti konkretno kako bi se određenoj žrtvi pomoglo", naglasila je ministarka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво