FAP isporučio kamione za Vojsku Srbije

Vojska Srbije preuzela je prvi ovogodišnji kontingent kamiona proizvedenih u FAP-u. Zahvaljujući radnicima na dobro urađenom poslu, ministar Aleksandar Vulin najavio je da će pribojska fabrika uskoro postati deo odbrambene industrije.

Vulin je naveo da vojska Srbije preuzima deset kamiona koji su deo ugovora sa FAP-om vrednog 299.400.000 dinara.

"Taj ugovor je vredan, pre svega, jer smo pokazali da naša pamet, vrednoća, znanje i sposobnost mogu da napave tehniku koja nam je potrebna", istakao je ministar.

Prema Vulinovim rečima, opredeljenje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije jeste i biće da se uvek kupuje domaće. 

"Pokazali smo i da ono što nam je potrebno možemo da nađemo u domaćoj proizvodnji", dodao je Vulin.

U pitanju su kamioni FAP 1118 čime je posle nekoliko decenija započelo obnavljanje voznog parka VS kvalitetnim teretnim vozilima te nekada svetski poznate fabrike za proizvodnju kamiona i autobusa, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministar je rekao i da će se VS ponašati u skladu s naređenjem vrhovnog komandanta koji je na poslednjem referisanju rekao da Vojsku moramo da učinimo jakom, zadovoljnom, tehnološki modernom, opremljenom.

"Sve što radimo, radimo da razvijemo našu privredu, da kupimo što više novih vozila i razvijemo tehnologiju koja će omogućiti da Vojska odgovori svim svojim zadacima", rekao je Vulin.

Ističući da je strateško opredeljenje Vojske za popunu terenskim vozilima vezano za domaću proizvodnju, prvenstveno za FAP i "Zastava kamione", načelnik Generalštaba Vojske Srbije je rekao da su potrebe Vojske takve da je obezbeđen plasman za nekoliko stotina vozila ovog proizvodnog programa.

"Ova vozila koja smo danas preuzeli apsolutno odgovaraju našim potrebama, odlikuju ih velika prohodnost, izdržljivost i snaga. Pokazali su se dobro u svim vremenskim uslovima", naveo je Diković.

Predsednik Zlatiborskog okruga Dimitrije Paunović rekao je da se vraćanjem u život "FAP korporacije", vraća u život i Priboj i ceo region.

"Jer FAP nije samo Priboj, FAP je i Sjenica i Nova Varoš i ceo Zlatiborski orug, to su mnogobrojni kooperanti i ljudi koji žive od pribojske korporacije. Saradnja s Vojskom Srbije je za ljude u Priboju, najpre za zaposlene u FAP i njihove porodice, a zatim i za sve nas u okrugu početak bolje budućnosti, nova nada za region i Srbiju", istakao je Paunović. 

Predsednik opštine Lazar Rvović istakao je veliku pomoć države u otpisivanju dela dugova FAP-a.

"Zahvaljujući velikim naporima države, prvenstveno predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, koji su očuvanje FAP i proizvodnju kamiona istakli kao strateško opredeljenje, mi danas možemo da kažemo da nam je dug smanjen za više od 100 miliona evra. Dobili smo šansu koju moramo da iskoristimo. Pokretanjem proizvodnje uz pomoć Vojske udahnuli smo život celom gradu i šire", rekao je Rvović.

Zahvaljujući ministru odbrane i načelniku Generalštaba na poseti predsednik Nadzornog odbora FAP Nemanja Stevanović je istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, još 2013. godine kao prvi potpredsednik Vlade prepoznao stratešku važnost FAP-a i za region i kao industrijsku bazu ove vrste proizvodnje za celu zemlju.

"Najbolji dani FAP-a su tek pred nama, posebno ako se uzme u obzir predstojeća saradnja sa vojskom i kvalitet naših proizvoda", zaključio je Stevanović.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво