Pravosuđe od danas ima direktan uvid u matične knjige

Ministri pravde i državne uprave i lokalne samouprave Nela Kuburović i Branko Ružić potpisali su sporazum o elektronskoj razmeni podataka koji će omogućiti da sudski organi, tužilaštva, javni izvršitelji i javni beležnici imaju direktan uvid u elektronske matične knjige rođenih, umrlih i venčanih lica.

"Sa druge strane matične službe imaće direktan uvid u pravosnažne sudske odluke koje se odnose na razvode brakova, utvrđenja očinstva, materinstva ili odluke koje se odnose na utvrđivanje smrti", rekla je Kuburović nakon potpisivanja sporazuma Tanjugu.

Samim tim, kako je istakla, skraćuje se procedura unošenja podataka i izbegava pogrešan unos podataka.

"Na taj način dolazimo do ubrzanja postupaka, smanjuju se troškovi postupka, što je i te kako u interesu građana Srbije", zaključila je ministarka pravde.

Ministar Ružić je rekao da će ovaj konkretan sporazum omogućiti ne samo da se olakša komunikacija, postupci i procedure već i da će i ministarstvu i čitavoj vladi pomoći da izvrše uvid u nivo kvaliteta rada samih službenika.

Smatra da će sve one funkcije koje pruža država biti krajnjim korisnicima – građanima i privredi nadohvat ruke, lakše prijemčivo i da će cela realizacija biti mnogo efikasnija i bolja.

Ružić je podsetio da je elektronska razmena podataka predvođena Zakonom o opštem upravnom postupku kojim je definisana kao obaveza državnih organa.

To omogućava da građani ne moraju da "trče od šaltera do šaltera" i da svoje poslove završavaju bez nervoze i uz visok stepen ljubaznosti koji se očekuje od državnih službenika.

Elektronska razmena podataka je, kako je napomenuo, jedan od veoma visoko pozicioniranih prioriteta Vlade Srbije.

"Veoma je značajno da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo prenos podataka u elektronski oblik u Centralni registar. To se, kako je ukazao, odnosi na podatke iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih. Ti podaci stoje na raspolaganju svim ovlašćenim licima", napomenuo je ministar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво