Strože kazne za nasilne vozače, granica za alkohol do 0,2 promila

Vlada Srbije trebalo bi u četvrtak da usvoji novi predlog Zakona o bezbednosti saobraćaja. Biće smanjene kazne za manja prekoračenja brzine i vožnju zaustavnom trakom; produžiće se važenje probne vozačke dozvole i smanjiti dozvoljeni nivo alkohola u krvi. Predviđene su i izmene u vezi sa sedištem za decu, a biće korigovani i uslovi za obuku motociklista i uslovi tehničkog pregleda vozila.

Deca će morati da se voze u sedištu sve dok ne dostignu 135 centimetara visine. Biće dozvoljeno preticati preko pune linije motocikla, traktora i radne mašine.

Dosadašnja granica za dozvoljeni nivo alkohola u krvi biće smanjena i iznosiće 0,2 promila.

Izmenjene su i kazne za vozače sa većom količinom alkohola u krvi.

Na primer, za onoga ko bude imao više od dva promila sledi kazna od 30 do 60 dana zatvora, zabrana vožnje najmanje devet meseci i gubitak od 14 do 16 poena.

Menja se i sistem registacije vozila.

"Svi tehnički pregledi moraće da imaju opremu za snimanje koja će diretkno biti vezana za MUP i gde će moći da se prati proces registracije, što će smanjiti mogućnost da se, kao što je bila praksa, do sada vozila registruju a ne voze na tehnički pregled", rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Preciznije je određeno šta je nasilnička vožnja, u nju će spadati preticanje preko pune linije, prolasci na crveno svetlo, prekoračenje brzine – preko 90 kilometara na sat u naselju i 100 van naselja.

Za nasilne vozače predviđene su najstrože kazne. Motociklisti se moraju obučavati preko radio veze sa instruktorom, a kažnjavanje nasilničke vožnje važiće i za ovu grupu vozača.

"Kazne će narocito biti visoke za vožnju na zadnjim točkovima koja će biti okrakterisna kao nasilnička vožnja. Mogućnost da nastradate u toj situcaiji je 300 puta veća nego kada vozite normalno motor", kaže Vladimir Jeftić iz Asocijacije za bezbednost motorciklista.

Velika novina je i što će vozači koji su tek položili vozački ispit ubuduće morati dve godine da koriste probnu vozačku dozvolu i pridržavaju se svih mera koje ona predviđa.

Kazna za vožnju zaustavnom trakom je smanjena, a izmenjene su mnoge druge kazne, poput one za nevezivanje pojasa. Kazna za taj prekršaj iznosiće 10.000 dinara.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво