Patrijarh Irinej obišao Sabornu crkvu u Čačku

Patrijarh srpski Irinej obišao je u Čačku hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, gde se izvode radovi na njegovoj rekonstrukciji i tom prilikom izjavio da mu je drago što se Saborna crkva u tom gradu, nekadašnji manastir Gradac, obnavlja.

"Drago mi je i što se vraća lepota koju je imala. Njena lepota je narušavana time što je više puta pretvarana u džamiju, ali sada joj vraćamo prvobitnu lepotu", rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je crkvu obišao u pratnji čačanskog sveštenstva, vladike žičkog Justina, gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića.

Ova godine navršava se 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog i 810 godina otkako su prenesene mošti Svetog Simeona u Studenicu.

Patrijarh ističe da su to značajni istorijski datumi naše crkve i istorije, koji nam govori šta smo nekada bili i podstiču nas na razmišljanje.

"To je ono sa čime smo živeli kroz čitavu istoriju i ono što nam je davalo snage da izdržimo mnoge nevolje kroz koje je narod prolazio", rekao je Irinej.

Patrijarh Irinej, koji je rođen u čačanskom selu Vidova i koji je pohađao gimnaziju u Čačku prisustvovao je obeležavanju 180 godina te obrazovne ustanove.

Patrjarh je rekao i da je prošlo dosta vremena od kada je bio đak gimnazije i iz koje je kasnije otišao na Bogosloviju. 

Nisam se mnogo zadržavao posle toga ni u svom mestu, ni u Čačku, ali Čačak nosim u svom srcu, kao i svoj prelepi kraj, rekao je.

"To je prelep kraj koji krase lepa mesta poput Ovčarsko-kablarske klisure sa poznatim manastirima, a i čitav kraj koji je vladika Nikolaj nazvao blagoslovenom Zapadno-moravskom dolinom. Drago mi je što ova Gimnazija proslavlja 180 godina", rekao je patrijarh Irinej.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво