Kako uskladiti rad i roditeljstvo, država na potezu

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović rekla je za RTS da je uslov poslodavaca za humaniji odnos prema radnicama koje imaju malu decu - poreske olakšice i pomoć države. Čitav set mera koje proističu iz Strategije o podsticanju rađanja i prnatalitetne politike se dorađuju, istakla je Đukić Dejanović.

Ministarstvo zadruženo za demografiju i populacionu politiku sprovelo je istraživanje o usklađivanju rada i roditeljstva na uzorku od 330 poslodavaca. U istraživanju je anketirano 126.000 zaposlenih u privrednim društvima, finansijskim institucijama i lokalnim samoupravama.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović rekla je da je  istraživanje rađeno na reprezentativnoim uzrork, testirano je 4.000 uposlenih i 330 poslodavaca i da se došlo do značajnih podataka.

"Usklađivanje rada i roditeljstva zapravo i nije na nekom nivou ne samo kod nas, ali u ovom slučaju u subjektima koje smo testirali - to su finansijski subjekti, jedinice lokalne samouprave, zaposleni u skupštinama opština, u gradskim većima i u privrednim subjektima", rekla je Đukić Dejanović.   

Istraživanje je pokazalo da ni zaposleni ni poslodavci ne poznaju najbolje zakonske mogućnosti, poslodavci u preko dve trećine nemaju ni interesovanje da ih upoznaju, nisu ničim stimulisani. 

Zaposleni bi voleli da se uskladi rad i roditeljstvo, radno vreme. Ministarka podseća da ne postoji samo fiksno radno vreme, ono može biti i varijabilno, moguć je rad kod kuće, kao i skraćeno radno vreme - prosto u našoj praksi ne živi, a značilo bi boljoj roditeljskoj funkciji. 

"Ono što smo pokušali sa poslodavcima to je da saznamo koji su modeli i ideje da se nešto u njihovom stavu promeni. Činjenica je da samo roditelj koji je ujedno i radnik i zaposlen što je bezbrižniji - moći će da bude kvalitetan u poslu. S tim se poslodavci slažu, ali kažu da bi država morala da ih stimuliše da bi bili društveno odgovorni i vodili računa o radniku roditelju, da bi negovali roditeljstvo i da bi se razlikovali od onih koji o tome i ne razmišljaju", ističe Đukić Dejanović.

Kako kaže, strani investitori razumeju modele društvene odgovornosti prema roditeljima, odnosno zaposlenima. Oni imaju neka prediskustva i raspoloženi su o tome da razgovaraju, istakla je ministarka.

"Juče smo razgovarali u PKS sa Čadežom i saradnicima i dogovorili se da nam poslodavci predlože modele stimulacije države za one koji će voditi računa o vrtićima, usklađivati radno vreme rada i roditeljstva. Nadamo se da ćemo u narednim koracima moći da uradimo nešto više i na planu obaveznosti", rekla je ministarka.

Zakon o finansijskoj podršci porodicama koji je u završnoj fazi i koji će se naći do kraja godine u Skupštini će delimično pomagati porodice pa i mame, pre svega decu na jedan malo drugačiji način i sa većom sumom novca.

"Ali ono što je činjenica je da neće biti novac i nije potrebno da novac bude jedina mera da bismo stimulisali porodicu, da materinstvo i roditeljstvo bude što je moguće kvalitetnije i lakše za same roditelje. U tom smislu čitav set mera koje proističu iz Strategije o podsticanju rađanja i prnatalitetne politike se dorađuju", kaže Đukić Dejanović.

Čitav tim će raditi dopunu postojeće Strategije i tretiraće ta pitanja kroz odgovore ćemo sigurno moći da vidimo štra treba da radimo kao država, rekal je ministarka.

Govoreći o tome všta država može da učini, Đukić Dejanović kaže da poslodavci očekuju olakšice u porezu, finansijska stimulativna sredstva da bi imali društveno-odgovorno ponašanje i da im država omogući medijski prostor kako bi na korektan način mogli da plasiraju svoje proizvode i o njima govore u široj javnosti. 

"Najpre ćemo se sa privrednim subjektima dogovarati zbog toga što ima pozitivnih pojedinačnih primera", rekla je Slavica Đukić Dejanović. 

Navela je da će usklađivanje rada i roditeljstva prvo rešavati u privrednim subjektima, i kao pozitivan primer navela "Metalac" iz Gornjeg Milanovca koji je napravio pozitivne pomake, a da očekuje da će to najteže ići u državnoj administraciji.

Upitana za probleme roditelja koji imaju decu uzrasta sedam do 10 godina i koji imaju problem jer nema ko da ih čuva tokom letnjeg raspusta, Đukić Dejanović odgovara da je jedna od mogućnosti da predškolske institucije povećaju svoje kapacitete, prime tu decu, sa sa povećanim brojem onih koji brinu o deci.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво