Svakog dana šest osoba umre od bolesti srca

"Prenesi znanje, čuvaj svoje srce!" je poruka lekara, studenata medicine i svih drugih koji su učestvovali u obeležavanju Svetskog dana srca. U 15 gradova u zemlji organizovane su klinike na otvorenom, građani su mogli da prekontrolišu krvni pritisak, nivo šećera i masti u krvi, a u Beogradu je o tome kako da sačuvamo i lečimo srce razgovaralo više od 400 domaćih i stranih stručnjaka.

Iako od bolesti srca i krvnih sudova i u našoj zemlji sve češće obolevaju i mlađe osobe, klinike na otvorenom danas su posećivali uglavnom stariji sugrađani.

U 15 gradova organizovani su preventivni pregledi, u Vranju i javni čas prve pomoći kod srčanog udara, a promovisani su sportovi i zdravi stilovi života.

Stručnjaci upozoravaju da svakog sata u Srbiji najmanje šest osoba umre od bolesti srca i krvnih sudova, dnevno 142 građana, a godišnje izgubimo ceo grad od 52.000 stanovnika.

Da ne postanemo samo broj, važno je da više brinemo o prevenciji.

"Ostaviti pušenje, razmišljati o povećanju fizičke aktivnosti, preporučuje se šetnja 30 minuta dnevno, uticati na ishranu, povećati zastupljenost voća i povrća", kaže Verica Jovanović, direktorka Instituta "Batut"

Prema podacima Instiuta, kardiovaskularne bolesti, bolesti krvnih sudova i bolesti srca su na prvom mestu po smrtnosti.

"I kod nas i u svetu se registriju porast kardivaskularnih bolesti i preme preporukama Svetske federacije za srce, ukoliko ne se preuzmu preventivne mere i preventivni pregledi, broj obolelih od tih bolesti do 2030. će rasti", kaže Jovanovićeva.

Zbog toga, ističe, treba uticati na faktore rizika i pre svega ostaviti pušenje, razmišljati o povećanju fizičke aktivnosti, u ishrani povećati zastupljenost voća i povrća.

"Istovremeno, redovno treba kontrolisati pritisak, šećer u krvi i smanjivati unos soli kroz ishranu, što dovodi do povećanja krvnog pritiska", upozorava Verica Jovanović.

Dodaje da je u "poslednjih desetak godina porastao je broj kardiologa u Srbiji, pa je i u ovoj godini povećan broj onih koji specijaliziraju kardiologiju".

"Tako da ćemo do kraja sledeće godine imati oko 460 kardiologa", kaže Jovanovićeva što je, kaže, po njenom mišljenju sasvim dovoljno da se borimo sa koronarnim bolestima.

Direktorka "Batuta" je iskoristila priliku i da pozove sve, a pogotovo starije stanovnike i one koje su ugroženi da se na vreme vakcinišu protiv gripa, jer je u tu svrhu stiglo oko 230.000 vakcina, na 220 punktova za vakcinaciju koja će početi od sledeće sedmice.

O tome kako da bolje čuvamo i lečimo srce, u Beogradu iskustva razmenjuju i mnogobrojni strani i domaći stručnjaci. Više od 300 stručnjaka okupila je Srpska akademija nauka i umetnosti i Internacionalna Menarini fondacija.

"Kada je reč o srčanoj insufincijenciji mogu da kažem da sve sto se primenjuje u svetu, primenjuje se i kod nas, ali ne i dalje u dovoljnoj meri", kaže profesor Petar Seferović, predsednik Evropskog udruženja za srčanu slabost.

Kardiolog Mike Petri, profesor sa Univerzitetske bolnice u Glazgovu, kaže da je poruka za zdravstveni sistem da ove pacijente shvate zaista ozbiljno.

"To nisu samo pacijenti koji se osećaju loše, jer ukoliko ih ne lečite dobro, oni danima mogu da budu u bolničkim krevetima, a sve to mnogo košta, nemate mesta za druge pacijente. Zato je najvažnije na odgovarajući način ih lečiti - moraju da imaju dobre lekove i da na vreme stignu do operacije, ukoliko je i to neophodno", kaže Petri.

Sa skupa "Rizična raskrsnica-dijabetes, koronarna bolest srca i srčana insufincijencija", poruka je jednoglasna - trećinu svih uzroka smrti čine bolesti srca i krvnih sudova, a to može da se promeni.

Koliko je važno da čuvamo srce, podsećaju i sportisti, Fudbalski savez Srbije, Super liga i UEFA.

Tako su i fudbaleri Mladosti i Vojvodine, kao najbolji ambasadori i promoteri zdravog života, na teren izašli u majicama s važnom porukom - da je važno sačuvati snagu srca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво