Raški istoričari traže državni praznik za Nemanjiće

Kraljevo slavi osam vekova od kada je 1217. godine Stefan Prvovenčani od rimskog pape dobio kraljevsku krunu. Međunarodno državno i crkveno priznanje, koje su srpska srednjovekovna država i pravoslavna crkva dobile, povod su da se iz Kraljeva čuje inicijativa da se državnim praznikom oda pošta dinastiji Nemanjića.

Stefan Prvovenčani i Sveti Sava su pre osam vekova zajednički delovali i osamostalili srednjovekovnu državu. Zato Društvo istoričara Raškog okruga predlaže da 7. oktobar, dan upokojenja prvog nemanjićkog kralja, bude državni praznik.

"Ceneći Sretenje kao praznik državnosti novog veka, da pokažemo da smo prisutni kao evropska civilizacija i evropski narod koji ima kvalitete i univerzalne vrednosti koje se cene do današnjeg dana više od osam vekova, a osam vekova od onog zvaničnog priznanja", kaže predsednik Društva istoričara Raškog okruga dr Dragoljub Danilović.

Sedmi oktobar je Dan grada Kraljeva kada se održava posebna sednica lokalne skupštine i dodeljuju najznačajnija priznanja.

Inicijativu da se slavlje iz grada proširi na celu zemlju podržavaju i gradski čelnici.

"S obzirom na to da država Srbija kroz zvanične datume ne obeležava nijedan dan iz naše srednjovekovne istorije, smatram da je veoma značajno da se 7. oktobar uvrsti u red državnih praznika, kao dan sećanja na dinastiju Nemanjića i na srpsku srednjovekovnu državu", rekao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Kult Stefana Prvovenčanog, kažu istoričari, osmislio je Sveti Sava kao deo šire zamisli osnivanja svetorodne dinastije. Ipak, konačan oblik taj kult dobija tek u 17. veku.

"Mi ne znamo tačan datum krunisanja Prvovenčanog kao što ni njegov kult nije bio ni blizu tako moćan i tako zračeći u samom srednjem veku, u vreme njegovih naslednika, kao što je to nesumnjivo kult Svetog Save ili kult njegovog oca Svetog Simeona", ističe prof. Smilja Marjanović Dušanić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

I druge države čija državnost seže u srednji vek, za nacionalne praznike uzimaju događaje iz tog perioda. Tako, na primer, Mađarska slavi dan upokojenja Svetog Stefana, prvog kralja koji je primio hrišćanstvo.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво