Skot u Pranjanima: Pravi junaci su Srbi koji su spasavali pilote

U Pranjanima je obeležena godišnjica misije Halijard tokom koje je u Drugom svetskom ratu spaseno više od 500 američkih vazduhoplovaca.

Vence na Galovića polju položili su američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, predstavnici ministarstva odbrane, predstavnici Fondacije Halijard kao i predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot posebno je zahvalio Fondaciji Halijard na onome što rade svake godine, kao i predsedniku opštine Gornji Milanovac. 

"Stojim iza spomenika, a iza mene je polje, tako izgleda, ali nije obično, to je polje junaka i junaštva. Avijatičari koji su se borili zajedno protiv fašista bili su iz Engleske, Amerike, Poljske, Češke, Francuske, Rusije i veoma mi je drago da su i atašei iz nekih od ovih zemalja danas ovde sa nama, jer su oni bili pravi heroji. Polovina od njih se nije vratila, a 500 koji su bili pogođeni uspeli su da skoče na poznatu teritoriju Srbije, gde su bili srećni", rekao je ambasador Skot. 

Dodao je da je i ćerka američkog vojnika srpskog porekla Džordža Vojinovića, koji je i osmislio misiju Halijard, Ksenija Vilkinson, prisutna danas.

Prema njegovim rečima, junaci su bili i oni koji su organizovali spasavanja 500 ljudi, jer je to bilo veoma opasno.

"Pravi junaci su Srbi koji su spasavali pilote, obični seljaci koji su ih čuvali, lečili i davali zadnje mrvice svog hleba da bi hranili ove nepoznate ljude, čak iako su njihova deca bila gladna. Koji su ispred nosa Nemcima čistili teren kako bi tu bila pista za avione. Znajući da će, kada se spasavanje završi i avioni odu, njihov život i dalje biti u opasnosti. To su za mene pravi junaci", poručio je ambasador. 

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević zahvalio je prisutnima i ispričao koliko je Misija Halijard značila tada Jugoslovenskoj vojsci i vojsci SAD. 

"Misija Halijard je jedna od najvećih takvih misija izvedenih u Drugom svetskom ratu i ona samo pokazuje sposobnost tadašnje naše vojske da se uhvati u koštac sa znatno brojnijim neprijateljem i sa svojim saveznicima u njoj uspe", rekao je Kovačević.

Dodao je da kao i tada i sada je srpska vojska spremna da se nosi sa novim izazovima.

"To smo pokazali i pre nekoliko dana sa prijateljskom armijom SAD u zajedničkoj vežbi pod nazivom 'Sajber Tesla 2017'. Pored toga što smo pokazali da možemo ravnopravno da učestvujemo u osvajanju novih tehnologija, takođe smo još jednom pokazali naše prijateljstvo sa SAD", ukazao je Kovačević.

Predstavnik fondacije Misije Halijard Džon Kapelo rekao je da ovde nisu došli samo da bi proslavili godišnjicu, već i da bi odali priznanje pojedincima koji su učestvovali u misiji spašavanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво