Zdravstveni turizam u Srbiji, bezbedno a jeftinije

Neophodne sertifikate kojim su uključeni u projekat promocije zdravstvenog turizma u Srbiji do sada je dobilo oko 60 stomatoloških i estetskih zdravstvenih ustanova. Kako je RTS-u potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, tokom leta bio je povećan priliv stranih gostiju, ali i naših ljudi iz dijaspore koji su u Srbiju došli zbog jeftinije zdravstvene usluge.

Sertifikat još nisu okačili na zid, ali ga čvrsto drže u rukama, jer znači da nude dobar kvalitet i bezbednost pacijentima, ali i da imaju podršku države. A ovog leta imali su i više posla.

"Svaki put kad dođem da posetim roditelje i prijatelje, odem kod lekara, zubara i uradim sve što je neophodno", rekla je Teodora.

"Evo, mogu da vam dam primer, sad mi je bio gospodin iz Kanade, koji ima 75 godina, putem skajpa, mejlova, dobio sam sve analize, rekao mu šta treba, on je seo na avion, došao u Beograd i za deset dana dobio dva bočna mosta koja su pet puta jeftinija nego u Kanadi", ispričao je dr Dragan Dimitrijević, vlasnik stomatološke ordinacije.

"Stranci će dobiti zaštitu, odnosno sigurnost, samim tim što je sve to pod pokroviteljstvom države, odnosno Ministarstva zdravlja, što je u principu jedinstveno na tom tržištu medicinskog turizma. Kvalitet je na svetskom nivou, tu nema dileme, a cene su drastično niže od evropskih", kaže dr Miloje Stefanović iz Stomatološke komore Srbije.

Zbog najmanje dva puta jeftinije usluge, dolaze nam i oni koji žele korekciju nosa, kapaka, grudi, liposukciju i zatezanje stomaka. I ustanove za estetsku hirurgiju kontrolišu nadležne komisije i inspekcije, a pre svega proverava se stručnost.

"Znači, da bude edukovan, najmanje pet godina iskustva hirurg plastičar koji se bavi i estetskom hirurgijom, jer na prvom mestu ovaj projekat podržava estetsku hirurgiju. Druga stvar je da infrastruktura bude na visokom nivou", rekao je prof. dr Marijan Novaković iz Komisije Ministarstva zdravlja za estetsku hirurgiju.

Još nema tačnih podataka o tome koliko je zdravstvenih turista Srbija imala ovog leta, ali posle planirane reklame, očekuje se da ih bude još više.

"Šta to bukvalno za njih znači pokazalo je i naše prisustvo na dva velika sajma, u Berlinu i Moskvi. Posle Berlina smo imali zainteresovanu ekipu iz Nemačke, oni traže da sve ustanove koje su dobile sertifikat uđu u paket ponude prema nemačkim turistima", rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović.

Prvo pravo predstavljanje zdravstvene turističke ponude Srbija će imati na predstojećem sajmu u Londonu. Procene su da bi Srbija godišnje mogla da privuče oko 100.000 zdravstvenih turista, a samim tim i da lepo zaradi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво